Belföld

Nem szabadulhat feltételesen a gólyatáborban erőszakoló fotós

Továbbra is börtönben marad az a fotós, akit kilenc év börtönre ítéltek azért, mert hat évvel ezelőtt megvert és megerőszakolt egy 19 éves lányt az ELTE tanítóképző karának fonyódligeti táborában.

A lányt az intézmény egy harmadéves hallgatója, egy szervező erőszakolta meg, aki fotósként vett részt a rendezvényen. Képeket készített aktus közben is, vélhetően ezzel akarta zsarolni a lányt. A férfi fojtogatta, az aktus közben pedig folyamatosan fényképezte a lányt, miközben arra kérte, hogy mosolyogjon.

A férfi már korábban is követett el hasonló jellegű bűncselekményt: erőszakos közösülés bűntette miatt egy alkalommal felfüggesztett, egy alkalommal pedig öt évet meghaladó letöltendő börtönre ítélték. A gólyatábori erőszakért  kilenc év börtönt kapott.

A férfi jelenleg az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vendégszeretetét élezi. A Kecskeméti Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája júniusban feltételes szabadságra bocsátotta a kifogástalan magatartása miatt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség büntetés-végrehajtási ügyésze azonban fellebbezett a döntés ellen.

Az ügyészség álláspontja szerint a bíróság nem vette figyelembe az elkövetett bűncselekmény jellegét, annak kiemelkedő tárgyi súlyát, az elkövetés módját, valamint az elítélt előéletét, azt, hogy korábbi büntetései sem tartották vissza újabb nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetésétől.  Mindezek miatt egyrészt a szabadságvesztés egyik célja, a szankció érvényesítése nem valósulna meg, másrészt az elítélt személyisége, előélete arra enged következtetni, hogy a feltételes szabadságra bocsátás a bűnismétlés lehetőségét teremtené meg.

A Kecskeméti Törvényszék másodfokú tanácsa helyt adott az ügyészi fellebbezésnek, kiemelkedően fontosnak értékelve azt a tényt, hogy az elítélt esetében a korábbi büntetések nem bírtak kellő visszatartó erővel. Ez azt jelenti, hogy a férfinak le kell töltenie a fennmaradó három évet is, és 2023 augusztusában szabadul.

Kiemelt kép: Sóki Tamás /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik