Belföld

Lantos Gabriella: „Kásler Miklós önmaga paródiája, az amatőrizmus szimbóluma”

Az egészségügyi menedzser szerint nincs már olyan, hogy egészségügy. A központosítás nem működik, mert „az államszervezet trehány, hanyag és korrupt”.

Lantos Gabriella a Magyar Narancsban arról beszél egy 24.hu-nak írt elemzése kapcsán, hogy a magyar állam már nem képes az alaptörvény által előírt közszolgáltatásokat sem garantálni. Nincs egyenlő hozzáférés se oktatáshoz, se egészségügyhöz. Szerinte a koronavírus-járvány tűpontosan megmutatta, felnagyította a rendszerhibákat. A központosítás nálunk azért nem működik, mert

az államszervezet trehány, hanyag és korrupt.

A szakember szerint a centralizációnak van egy értelmes mértéke, ami nagyjából a járások szintje. Irányíthat persze mindent az állam, de ehhez erőforrás és menedzsment kell, ami most nincs sem az oktatásban, sem az egészségügyben. Semmit nem tudnak arról, mi az irányítás.

Kásler Miklós önmaga paródiája, az amatőrizmus szimbóluma.

Lantos Gabriella azt nem tudja megítélni, a kormány jó volt-e a pandémia elleni védekezésben, de az biztos, hogy tanulékonyabb, mint a Donald Trump vagy Boris Johnson vezette kormányok. Orbán Viktor nyilatkozatai alapján

eleinte ők sem gondolták nagyon komolynak ezt a vírust, de amikor a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy az emberek viszont igen, akkor nem ragaszkodtak a saját teóriájukhoz, és korlátozásokat vezettek be. Ez jó döntésnek bizonyult. (…) Ezen felül viszont sok jót nem tudok mondani a kormányról. A legkétségbeejtőbb az volt, hogy nem értették meg és máig nem értik a tesztelések és a nyomkövetés fontosságát.

A szakember úgy tudja, ma sincs több nyolc labornál. Ezek napi 3 ezer tesztet tudnak elvégezni. Ez kevés lesz, ha jön egy erősebb második hullám. Miközben tesztből kevés, lélegeztetőgépből sok van, hiszen azokat hiába vették meg, ha nincs elég intenzíves nővér.

Nem véletlenül volt annyi lélegeztetőgép, amennyi. 1400 gép kezelésére van személyzet. Lehet többet venni, csak felesleges, mert azokkal nem lehet dolgozni.

Azt egyenesen viccnek tartja, hogy a magyar egészségügyet immár három miniszter (Kásler Miklós, Palkovics László, Pintér Sándor) irányítja.

Olyan, hogy egészségügy, már nincs, egészségügyi szakmai irányítás végképp nincs, ez a terület egy szabad préda, és mindenki azt szed ki belőle, amit akar és tud. Ami meg nem kell senkinek, az itt marad ennek a szerencsétlen öregembernek.

Sehol máshol nincs ilyen befolyása az egészségügyre a belügyi tárcának, persze máshol iskolaőrök helyett tanárok vannak az iskolában is.

Lantos Gabriella: Kásler Miklós egy senki ebben a rendszerben, semmit nem lehet tőle várni
Az egészségügyi menedzser szerint megdöbbentő, hogy a kormány kihátrált a saját döntései mögül. 

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik