Belföld

Lantos Gabriella: Kásler Miklós egy senki ebben a rendszerben, semmit nem lehet tőle várni

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser az ATV Start műsorában azt mondta, hogy de facto lehet nem, de gyakorlatilag már kikerül az egészségügy irányítása Kásler Miklós kezéből azzal, hogy Pintér Sándorral egyeztetnek a szakma képviselői. Lantos szerint ez a döntés azt kommunikálja, hogy bár nyilvánosan kiáll a miniszterelnök Kásler mellett, de „igazából ő egy senki ebben a folyamatban, semmit nem lehet tőle várni”, egyetlen releváns szereplő van, és az Pintér Sándor. Lantos nemrég a 24.hu-ra írt cikkében kifejtette, hogy a változtatás már azóta a levegőben lóg, amióta az egészségügyi vészhelyzetben létrehozott operatív törzs vezetőjévé nem az egészségügyi minisztert, hanem a belügyminisztert nevezték ki.

Lantos Gabriella: Tanárok és orvosok halálközeli élményei pandémia idején
A válságban kiderült: az egészségügy és az oktatás rendszereit nem tudják működtetni a centralizáció után. Az állam nem tudott mit kezdeni a legfontosabb alrendszerekkel, így inkább magára hagyta őket.

Lantos szerint az államszervezés elvéről mindent elmond ez a fajta militarizálás.

Más országokban egy egészségügyi problémát egészségügyi szakemberek kezelték

– tette hozzá a Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója.

Káslert inkább kultúrharcosnak látja, aki az elmúlt években keveset foglalkozott az egészségüggyel és az elmúlt időszakban kaotikus döntéseket hozott. „Kijött az is, hogy milyen belső ellentétek vannak a klinikák és Kásler között” – utalt a szakember a tesztelés fontosságának eltérő megítélésére. Lantos az ATV-nek elmondta, hogy összességében a kormány legjobb döntése az iskolák leállítása volt, viszont ő úgy látja, hogy nem a kormány hozta meg ezt a döntést, hanem a nép kikényszerítette ki az intézkedést.

Bátor, férfias, úgy is mondhatnám fickós, macsós döntés volt

– így reagált Lantos arra, hogy Kásler az orvosokra hárítja a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatos döntés felelősségét. Lantos szerint

megdöbbentő, hogy a kormány kihátrált a saját döntései mögül.

Lantos elgondolkodtatónak nevezte, hogy az egészségügy átalakítására most szánja el magát a kormány, az egészségügyi menedzser úgy látja, hogy „Varga Mihály most döntött úgy, nem hajlandó feneketlen kútba önteni a pénzt”.

kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik