Belföld koronavírus

Összesen 11 ezer külföldön rekedt magyart szállított haza a külügy

A külügyminisztérium az elmúlt hónapokban 11 073 olyan magyar állampolgár hazajutását segítette, akik a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedtek – árulta el a végleges számot Szijjártó Péter „Magyarország történetének legnagyobb repatriálási akciójáról”.

Rászakadt a külügyre a külföldön ragadt magyarok rohama
Egyelőre senki nem tudja, pontosan hány embert kellene hazahozni. A külügy azonban más országokkal összefogva azt ígéri, idővel mindenki evakuálnak.

Március végén, a határlezárások idején, hirtelen szakadt rá a feladat a külszolgálatokra, pontosan nem is tudta senki hány embert kellene hazaszállítani. Nem sokkal később azonban a külügynél kézbe vették a dolgot, és más, környező országokkal közösen folyamatosan szállították haza a külföldön rekedt magyarokat is repülőgépek.

Minden magyar embert biztonságban kell tudnunk

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, azon a kitüntetési ceremónián, ahol azokat ismerték el, akik az elmúlt hónapokban részt vettek a bajba került magyarok hazahozatalában. A miniszter elmondta, hogy az akcióban végzett munkájukért harminchárom külügyminisztériumi dolgozó vehetett át elismerést

Közölte: az elmúlt időben a minisztériumnak rendkívüli helyzetekkel kellett szembenéznie, és a munkatársaknak is rendkívüli rugalmasságról kellett tanúbizonyságot tenni. Azt mondta: ha „a második vagy ki tudja, hányadik hullám is felveti a fejét, akkor is nyilvánvaló lesz, hogy nekünk mi a kötelességünk, minden magyar embert biztonságban, minden magyar embert itthon kell tudnunk”.

Kiemelt kép: MTI/AP/Gary He

Ajánlott videó

Olvasói sztorik