Belföld

Súlyosabb büntetést kapott másodfokon az Orbán-interjút meghamisító újságíró

Jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték a Fejér Megyei Hírlapban megjelent Orbán Viktor-interjú meghamisításával vádolt F. Gábort, a Veszprémi Napló volt munkatársát – tudta meg a 24.hu. A Veszprémi Törvényszék súlyosbította az ítéletet, első fokon ugyanis 240 ezer forint büntetést szabtak ki rá.

A Magyar Hang azt írja, hogy F.Gábort ráadásul három évre a foglalkozásától, a lapszerkesztéstől is eltiltották. Úgy tudjuk, hogy az újságíró a Kúriához fordul az üggyel kapcsolatban.

A hamisítással vádolt férfi így kommentálta a másodfokú ítéletet:

„Látva az 50-es évek hangulatának visszafogott verzióját, már kevésbé haragszom a valódi elkövetőkre. Nagy hibának tartom azt az elképesztően erősnek érzett szervilizmust és megfelelési kényszert, ami elnyomja a korrektséget, teljességigényt. Bosszant a bíróság szóbeli indoklása, hiszen az egymásnak ellentmondó nyomok és szakvélemények ellenére feltáratlan és leegyszerűsített tényállás alapján ítéltek el. A pénzbüntetés nem vág földhöz, de megyünk tovább és nemsokára részletezem, mi volt a szakvéleményekben, min alapult a vádirat és elmesélem a komédia felvonásait.”

A híres interjú

A 2016 karácsonyán megjelent interjúban olyan meghamisított mondatok szerepeltek többek között, hogy az ápolók bérével a kórházi hullák száma is emelkedett, vagy – a nemzeti konzultációkra utalva – hogy

mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.

A meghekkelt interjú további pikantériája, hogy az nem sokkal azután jelent meg ebben a formában, hogy a Fejér Megyei Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társasága annak a Mediaworksnek a tulajdonába került, amely összefogja a kormánybarát megyei lapokat.

Pénzbüntetést kapott az Orbán-interjút meghamisító újságíró
F. Gábor védője fellebbezett, az ügyész szerint viszont a foglalkozásától is el kellene tiltani a szerkesztőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik