Belföld

Lecsaptak az unokázós bűnszervezetre – videó

A gyanú szerint több mint 20 millió forintot csaltak ki Pest, Hajdú-Bihar, Fejér, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozataiktól.

Július 7-én reggel csaknem hét helyszínen, egyszerre csaknem félszáz rendőr ütött rajta az unokázós csalásokra szakosodott bűnbanda tagjain. A fővárosi és Pest megyei helyszínekről kilenc embert – öt nőt és négy férfit – állítottak elő, hármat tanúként, hatot gyanúsítottként hallgattak ki – írja a police.hu.

A gyanú szerint a most felszámolt banda tagjai külföldön bujkáló „főnökeik” utasításait követték.

A 38 éves, gödöllői B. András, a 39 éves, péceli B. Ottó, a 38 éves, péceli G. István futár volt. A külföldről kezdeményezett, balesetre hivatkozó, pénzt vagy értéket kicsaló hívások után ők keresték fel az átvert időseket. Begyűjtötték tőlük többmilliós megtakarításaikat, alkalmanként ékszereiket. A pénz nagy része a bandavezéreket illette, de ők is megkapták belőle a jussukat.

A nők, a 49 éves, budapesti G. Erika, az 51 éves, szintén fővárosi N. Istvánné és a 36 éves, gödöllői H. Renáta dolga a futárok által leszállított ékszerek értékesítése volt. Az eladásból befolyt pénzt is szétosztották.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a bűncselekmény-sorozattal több mint 20 millió forintot csaltak ki Pest, Hajdú-Bihar, Fejér, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozataiktól.

A rendőrök a házkutatásoknál csaknem 7,2 millió forintot és több, a bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható tárgyat foglaltak le.

Az őrizetbe vett hat gyanúsított szinte mindegyike panaszt tett a gyanúsítás ellen. Csak egyikük tett vallomást, a bűncselekmény elkövetését ő is tagadta. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csalás megalapozott gyanúja miatt indított ellenük eljárást, kezdeményezik letartóztatásukat.

Frissítés!

A Budakörnyéki Járási Ügyészség indítványozta 3 nő és 3 férfi
letartóztatását. Az ügyészség szerint Pest megyében az elmúlt időben jelentősen elszaporodtak az „unokázós csalások”. Ezzel a módszerrel a hat bandatag csak májusban, júniusban 5 sértettnek összesen csaknem 18 millió forint kárt okozott. Ezen kívül több cselekményt is megkezdtek, de nem sikerült befejezniük.

Az elkövetőket többek között bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett csalás, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás,  néhányukat pedig orgazdaság miatt hallgatták ki. Az ügyészség azért indítványozta az elkövetők letartóztatását, mert fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye és szabadlábon hagyásuk esetén
a bizonyítékok eltűntetésével megnehezítenék az eljárást, fennáll a bűnismétlés veszélye is.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik