Belföld koronavírus

Infektológiai Intézet főigazgatója: Én nem mennék külföldre

Magyarországon eltúlzottak az erre vonatkozó hírek, kevés embert érintettek a kórházon belüli megbetegedések – közölte Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A főigazgató elmondta: az első hazai beteget a felesége kezelte, és noha a fertőzöttnek komoly alapbetegségei voltak, a saját lábán távozott.

A nyomás, ami ránk nehezedett, mély nyomokat hagyott bennünk

– fogalmazott Vályi-Nagy, aki ugyanakkor arról is beszélt, hogy nehéz elhatárolni, az első hullám végén járunk-e, illetve mikortól számolhatjuk az új periódus kezdetét. Egyúttal megjegyezte, hogy reméli, hogy nem a frissen kiderült gócpont jelöli a második hullám elejét.

A főigazgató úgy véli, szinte borítékolható, hogy lesz második szakasz, de képtelenség megmondani, mire számíthatunk pontosan.

A meleg vírusra gyakorolt hatásával kapcsolatban jelezte, hogy a koronavírusnak „meg se kottyan a kánikula”, mindössze a cseppfertőzést lassíthatja le, az apró cseppek párologhatnak el.

Aki pedig még mindig elbagatellizálja a járvány súlyosságát, az nem látta, milyen súlyos betegek feküdtek az intenzíven

– szögezte le.

A tervezett nyári utazásokkal kapcsolatban Vályi-Nagy azt tanácsolta, hogy mindenképp tartsuk be az óvintézkedéseket, azaz ne menjünk tömegbe és hordjunk maszkot is. A főigazgató ugyanakkor a belföldi turizmust ajánlja, mint mondta:

Én nem mennék külföldre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik