Belföld koronavírus

Egy mezőkövesdi iskolában alakult ki járványgóc

Bezártak egy iskolát Mezőkövesden, mivel járványgóc alakulhatott ki – tudta meg az RTL Klub. A Szent Imre Tagiskola július 3-án azt írta a Facebookon, hogy koronavírus gyanúja miatt lezárták az intézményt, így az előreláthatólag július 8-ig nem látogatható. Az RTL Klub kedd esti híradójában bemutatott riport szerint egy tanár lett koronavírusos, tőle indult ki a fertőzés. Az riportban mutattak egy kézzel írt feliratot is az iskola kapuján, amelyen az áll, hogy az intézmény előreláthatólag július 27-ig zárva tart.

Továbbra is indokolt a járványügyi megelőző szabályok fokozott betartása – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden az MTI-vel, noha az esetet nem konkretizálták, mindössze annyit közöltek, hogy a Covid-19 fertőzés „halmozódását” észlelte a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben. Az NNK közleménye szerint a néhány nappal ezelőtt megbetegedett pedagógus esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy nagy valószínűséggel egy korábbi, zárt körű értekezleten fertőződhetett meg. A kontaktok körében eddig elvégzett PCR-vizsgálatok 21 embernél pozitív eredménnyel zárultak.

A Ripostnak Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy ők a „második” beteggel találkoztak először, nála igazolódott be a fertőzés, és akkor derült ki, hogy korábban részt vett az intézményben egy értekezleten, ahol valaki tüneteket mutatott, sokszor köhögött.

Mezőkövesd polgármestere kedd délután a város honlapján közölte, hogy a településen több koronavírusos fertőzött személyt is igazoltak, és hozzátette: „A kontaktkutatás és a szükséges járványügyi megfigyelések és zárlatok elrendelése is folyamatosan zajlik.”

Az NNK tájékoztatása alapján a járványban Borsod megyeiek mellett egy Heves megyei lakos is érintett. Jelenleg három embert ápolnak a a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház infektológiai osztályán. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy Borsodban 20 embert érint a mezőkövesdi iskolából kiindult fertőzés, Hevesben pedig egyet. A fertőzötteket elkülönítették, illetve hatósági karanténban vannak.

Egyhavi csúcson az új fertőzöttek száma Magyarországon
Az elmúlt 24 órában senki nem hunyt el a betegségben hazánkban.

A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek; a szoros kontaktok járványügyi megfigyelés alatt állnak, nem hagyhatják el otthonukat. Minden fertőzött beteget elkülönítették, azok, akiknél jelentkeztek a tünetek, kórházban, illetve otthonukban vannak.

Az NNK az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos magunk és mások védelme érdekében. Hangsúlyozták, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába, menjenek közösségbe.

Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, kiemelten fontos a 1,5 méteres védőtávolság megtartása. Emellett szigorúan be kell tartani a köhögési, tüsszentési etikett szabályait. Figyeljünk oda a fokozott és folyamatos szellőztetésre és ne feledkezzünk meg a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés szükségességéről.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik