Belföld

Kincs vagy botrány a gyerekek kikérdezése?

Arra kérik őket az Erzsébet-táborokban, hogy osztályozzák például a szüleiket is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint botrányos, hogy kérdőíveket töltetnek ki gyerekekkel az Erzsébet-táborokban. Az Index a PDSZ által közzétett képek alapján arról ír, hogy a szakszervezetnek a VÉLEMÉNYED KINCS! cím alatt futó kérdőívvel kapcsolatban módszertani, adatkezelési aggályai is vannak. A PDSZ szerint a kérdőív kitöltése elvileg önkéntes, szülői beleegyezéshez kötött, de az érzékeny adatok alapján a kitöltő egyértelműen beazonosítható.

A szakszervezet módszertanilag is elhibázottnak tartja a felmérést.

Egy bekarikázós kérdőíven próbálják például megtudni, hogy a gyerek miként osztályozza 1-től 5-ig szüleit, testvéreit, osztályát, tanárait. A PDSZ szerint több órányi beszélgetés, játék kellene ilyen jellegű kérdések megválaszolásához. 

 

A szakszervezet a rászoruló gyerekeknek szervezett táborban egyetlen kérdőívet tart elfogadhatónak: a turnus végén egy olyat, ami az elégedettséget méri.

A PDSZ szerint a gyerekek által kitöltetett kérdőívek így valódi kincset, ingyen megszerzett, pénzzé tehető adatot jelentenek,

marketing és propaganda célú kiadványok célzott terjesztésére kiválóan alkalmasak, ahogyan arra is, hogy statisztikai adatokat szolgáltassanak olyan jövőbeni dokumentumok számára, amelyekről jelenleg semmilyen információnk nincs.

A kérdéssorokon a kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) logója szerepel, ezért a PDSZ mielőbbi válaszokat vár a következő kérdésekre:

  • Milyen kapcsolatban áll a Kopp Mária Intézet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvánnyal?
  • Milyen szakmai testület, milyen elvek mentén, milyen céllal dolgozta ki a táborokban használt kérdőíveket?
  • Milyen formában fogják feldolgozni a kapott adatokat?
  • Mikor, milyen formában fogják nyilvánosságra hozni a felmérés eredményeit?
  • Mi történik a kitöltött kérdőívekkel?

A kérdéseket Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának elnöke levélben eljuttatta Maruzsa Zoltán államtitkárnak, Hajnal Gabriellának, a Kleblsberg Központ elnökének és Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának.

Amíg nem kapnak választ, a PDSZ törvénytelen adatgyűjtésnek tekinti az akciót.

 Az Index megkeresésére a KINCS megerősítette, a kutatás az Erzsébet Alapítvánnyal közös együttműködésük alapján valósul meg. Azt, hogy a PDSZ által közzétett kérdéssorok valódiak-e, bár kétszer is konkrétan rákérdeztek, az intézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A KINCS hivatalos válasza szerint nem lehetnek se adatvédelmi, se módszertani aggályok. A kérdőíveket ugyanis nevelés- és magatartástudományi szakember, pszichológus bevonásával állították össze, az előkészítésbe adatvédelmi szakembereket is bevontak. A felmérés válaszai alapján adatbázist hoznak létre, majd azonnal megsemmisítik a kérdőíveket.

Jelenleg csak a napközis Erzsébet-táborokban gyűjtenek adatot. Az intézet szerint ilyen, kifejezetten a gyerekek véleményére fókuszáló kutatásra régóta nem volt példa az országban, a PDSZ aggályai alaptalanok, az eredményeket pedig ősszel közzéteszik.

Cáfolták a szakszervezet információit, hogy bárki nyomást gyakorolna a szülőkre és pedagógusokra, mondván, a táborozás előfeltétele a kérdőív kitöltése. Közölték, a gyereknek még akkor sem kötelező a válaszadás, ha a szülő hozzájárult annak kitöltéséhez.

Kiemelt kép: Novák Katalin államtitkár beszédet mond Zánkán, a jövő tavaszra megújuló Erzsébet-tábor sajtónyilvános bejárásán június 19-én. Csaknem nyolcvanezer gyermek vehet részt idén a napközis Erzsébet-táborokban, ahová minden jelentkezést tudtak fogadni, így júliusban és augusztusban a tavalyinál húszezerrel több gyereknek biztosítanak tartalmas kikapcsolódást. MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik