Belföld

Benyújtotta a Jobbik a lex Kaletát

A pedofília miatt elítélteket szigorúbb büntetnék, hozzáférhetővé tennék mindenkinek az adataikat.

Ander Balázs nyújtotta be a Jobbik javaslatát, amely a  gyermekek védelmében módosítaná a törvényt. Az előterjesztés szerint nem lehetne a szabadságvesztés végrehajtását felfüggeszteni annál, aki „a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követi el”.

A Jobbik a Btk. szigorítását úgy javasolja, hogy emelné a  jelenlegi büntetési tételeket a gyermekpornográfia elkövetési magatartásaira és életkor szerint is differenciálna. Arra a pedofil elkövetőre, aki 14. életévét be nem töltött gyermek sérelmére követi el a bűncselekményt, még szigorúbb büntetést szabna ki.

Az indoklás nevesíti is, hogy a törvénymódosítás azért született, mert „nagy közfelháborodást keltett az utóbbi napokban Kaleta Gábor, volt perui nagykövet ügye, aki mindössze felfüggesztett szabadságvesztéssel és alig több mint félmillió forintos pénzbüntetéssel megúszhatja a pedofilügyét”.

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a hatályos törvény egyáltalán lehetőséget ad arra, hogy a pedofília miatt elítéltek letöltendő szabadságvesztés nélkül megússzák. Azt tartja indokoltnak, hogy „aki kiskorúak ellen követi el a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények valamelyikét”, azt csak letöltendő szabadságvesztésre ítélhessék.

Szintén Ander Balázs nyújtotta be a Jobbik határozati javaslatát, amely a pedofília miatt elítéltek nyilvántartásáról szól.

Az előterjesztés szerint olyan rendszer kellene, amelyben minden állampolgár naprakész tájékoztatást kaphat azon bűnelkövetőkről (különösen: név, lakcím, tartózkodási hely, arcképmás, elkövetett bűncselekmény, kiszabott büntetés, hatályos eltiltások), akiket a bíróság pedofília miatt jogerősen elítélt, függetlenül attól, hogy egyébként mentesült-e a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

A Jobbik szerint az elmúlt évtizedekben számos nemzetközi példa mutatja, hogy a pedofíliával megvádolt, elítélt elkövetők, a büntetésük letöltése után

újra visszatérnek rémséges tetteik folytatásához. Ilyenkor leggyakrabban a közvetlen környezetben élők esnek áldozatul.

A Jobbik szerint az embereknek joguk van tudni, élnek-e a környezetükben olyanok, akiket pedofília miatt elítéltek. Vannak olyan élethelyzetek, például a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amikor a közösség érdekében a „bűnös személyek” személyiségi jogait korlátozni szükséges.

A Jobbik szerint bűnmegelőzési célból fontos, hogy a lakosság tájékozódhasson az ilyen bűnözők adatairól, mivel a potenciális áldozatok érdeke megelőzi a pedofilok és más szexuális
bűnözők jogát személyes adatait védelméhez.

Fellebbezett Kaleta Gábor, folytatódik az ügye
Pedig a volt nagykövet korábban mindent beismert.

Kiemelt kép: Ander Balázs az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: Soós Lajos /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik