Belföld koronavírus

Anyagilag is nagy csapás a koronavírus a magyaroknak

Az emberek közel háromnegyede számít rá, hogy ősszel visszatér a koronavírus, negyedének romlottak a jövedelmi viszonyai a járvány kitörése óta. Bár a megkérdezettek 59 százaléka szerint az egészségügy jól kezelte a járványhelyzetet, ám az oktatás, a gazdaság és főleg a nehéz anyagi helyzetbe kerültek kormányzati támogatása kapcsán ez már nem mondható el — többek között ez derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített közvéleménykutatásából.

A felmérésben megkérdezettek 13 százalékának kisebb, kilencnek nagyobb mértékben csökkentek a bevételei, míg minden huszonötödik ember lenullázódott. Arra a kérdésre, hogy a megkérdezett és családja a járvány óta mennyivel kevesebb pénzből gazdálkodik, a válaszadók nyolc százaléka azt mondta, hogy sokkal, 22 százaléka pedig azt, hogy valamennyivel kevesebből, míg 67 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem érzékelt ebben változást.

A nehéz helyzetbe kerültekkel kapcsolatos kormányintézkedésekkel mindössze a válaszadók tizede volt teljesen elégedett, míg kétharmaduk teljes mértékben elégedetlen. Pártszimpátia alapján a Fidesz-KDNP hívei az átlagnál sokkal pozitívabban látják a kérdést a Népszava szerint: tízből hatan elégedettek a kormányintézkedésekkel. Az ellenzékiek viszont sokkal kritikusabbak: a momentumosok 95, az MSZP-P szavazók 94, a DK-sok és a jobbikosok 83-83 százaléka szerint nem megfelelő döntések születtek.

Ellentmondásos a a kisvállalkozások megsegítésének megítélése is: míg a kormánypártiak több, mint kétharmada szerint megfelelő döntések születtek, addig az ellenzékiek bő 80 százaléka úgy látja, hogy rosszul kezelte a kérdést a kormány.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik