Belföld

A momentumos polgármester lefokozta az alpolgármestereit, akik korábban a Fidesszel kiskorúsították

Ahogy beszámoltunk róla, négy ellenzéki képviselő (két DK-s, egy-egy LMP-s és jobbikos) a négy fideszessel együtt szavazva korlátozta Göd momentumos polgármesterének, Balogh Csabának a jogköreit. A konfliktus hátteréről, aminek nyomán Balogh kisebbségbe szorult, itt írtunk:

Fideszes segítséggel kiskorúsította az ellenzék a Momentum polgármesterét
Kisebbségbe került Gödön a polgármester, miután az ellenzék kettészakadt, a DK-LMP-Jobbik-tömb pedig a Fidesszel együtt csökkentette Balogh Csaba hatalmát. A kisvárosban a politikai szerepek újraosztása történik, furcsa országos áthallásokkal.   

Csütörtök este megszületett a reakció, a polgármester úgy döntött, megvonja a két ellene szavazó alpolgármester jogosítványait. Balogh azt írja, hogy az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s Lőrincz Lászlót a továbbiakban nem terhelik alpolgármesteri teendők, hanem képviselői feladataik ellátására tudnak koncentrálni, képviselői díjazásért.

Ez azt jelenti, hogy a két ellenzéki politikus alpolgármester marad, mivel az önkormányzati törvény Balogh által hivatkozott paragrafusa úgy szól:

amennyiben a képviselő-testület az alpolgármester megbízását (…) nem vonja vissza és a polgármester az alpolgármester feladatait írásban, teljeskörűen megvonja, a feladatkör megvonását követően az alpolgármester a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjával azonos mértékű díjra jogosult.

Vagyis a Balogh ellen szavazó két ellenzéki alpolgármester megtarthatja a tisztségét, de feladataik nem lesznek, és csak annyit fognak keresni, mint a mezei képviselők. Az Azonnali kérdésére az LMP-s Fülöp Zoltán azt mondta, mindez nem nagy újdonság, a polgármester eddig is igyekezett kevés feladatot bízni rá.

Balogh pedig azt mondta a lap kérdésére, hogy továbbra is élvezi a Momentum támogatását, és arra kérte pártját, hogy szerezzenek be egy olyan nyilatkozatot az LMP-s, a jobbikos és a DK-s pártközpontoktól, amelyekben elhatárolódnak képviselőik cselekedetétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik