Belföld

Szolnokon kényelmes helyzetbe került a Fidesz

A járványhelyzet idején, április végén roggyant meg az egyébként is labilis, egyszerűen „kényszerházasságnak” minősített „Szolnoki Többség” ellenzéki önkormányzati frakciószövetség, amikor két képviselő kilépett.

A Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a XXI. Század nevű csoport (Momentum és Szolidaritás) együttműködés már az elejétől nehézkesen ment, mostanra viszont teljesen elmérgesedett a helyzet – írja az Átlátszó.

A kilépők, Ligeti József (XXI. század) Fajcsák Károly (DK), április 28-án jelentették be távozásukat. Így a Jász-Nagykun-Szolnok megyei megyeszékhely közgyűlésében a 2019-es választási eredmények után tíz képviselőből nyolc képviselője maradt a választói akarat érvényesítésére az ellenzéki tömörülésnek.

Pedig Borda Zoltán, a XXI. századi frakció és a szolnoki többség képviselője, még a június 25-én megtartott, vírusválság utáni első önkormányzati ülésén is elmondta, jelentős sikert arattak októberben az ellenzéki összefogással, a választási szövetséggel, hiszen tizenkét egyéni körzetből kilencben nyertek, illetve két körzetben minimális különbséggel veszítettek. A választás eredményét Borda annak tudta be, hogy sikerült a kvázi ellenzéknek egyetlen jelöltet indítani és elérni azt, hogy minden szövetségben résztvevő párt meggyőzze a támogatóit, hogy még ha nem is a választó barátja, politikai szimpatizánsa a jelölt, de támogassa a szavazatával. Az októberi eredmények után kezdődött önkormányzati munkában a szervezeti és bizottsági átalakításokat már a választási eredmények alapján kezdték meg a képviselők.

A kilépések után viszont az ellenzéki képviselői csoportban annyi szavazati jog maradt, mint a Fidesznél és a technikailag külön frakciót képviselő KDNP-nél, Szalay Ferenc polgármester szavazatával együtt.

Fajcsák Károly távozása után megnyugtatta képviselő társait, hogy ellenzéki marad, továbbra is jár a „Szolnoki Többség” csapatépítő megbeszéléseire, tehát ő „frakción kívüli független ellenzéki” lett, addig Ligetit „frakción kívüli bizonytalan identitásúnak” minősítik egymás között egykori politikai szövetségesei.

Ligeti József képviselői székét ugyan próbálták megtorpedózni, de nem járt sikerrel Szekeres Éva momentumos önkormányzati képviselő, aki beadott egy méltatlansági indítványt, összeférhetetlenség miatt, mert a jogi érvelés szerint Ligeti József médiatermékkel rendelkezik, amely az önkormányzati törvény értelmében összeférhetetlen a képviselői mandátumával. A jogi eljárás  megfeneklett, mert a médihatóság a gazdasági tevékenységet nem folytató nyilvános profilokat nem minősíti sajtóterméknek.

Radócz Zoltán, az ellenzék korábbi polgármester-jelöltje, aki csak 250 szavazatta maradt alul a fideszes Szalay Ferenccel szemben, egy Facebook bejegyzésében azt írta az önkormányzati ülés után, hogy a Fidesz „hátradőlhet a székében”, mert az ellenzéki képviselők a nyolc önkormányzati képviselővel kisebbségben vannak. Radócz megemlíti, hogy a bizottsági struktúra átírása után a szakbizottságok döntő többségébe a Fidesz-KDNP és a két független képviselő került, de amit a legnagyobb bajnak tart, hogy a jogi, rendészeti és ellenőrzési bizottságban stabil fideszes többség lett, így „minden elszámoltatástól és minden ügytől megmenekülhetnek, legyen az a Tiborcz-féle Elios lámpák, a Kozák-féle lakáseladás, a túlározott közbeszerzések, a cégügyek, a térkövezés, stb…” – írja a 2002-2006-ig alpolgármesterként is politizáló Radócz Zoltán a Facebook bejegyzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik