Belföld

Kábítószer-birtoklás miatt kemény börtönbüntetést kapott a magyar laposföld-hívők vezetője

Székely Sándor mogyoródi vállalkozó évek óta rendszeres szereplője a médiának mint a magyar laposföldes mozgalom alapítója és vezéralakja. Az extrém összeesküvés-elmélet terjedéséről több riportunkban beszámoltunk már, ahogy arról is, hogy Székelyt a feleségével együtt 2016-ban kábítószer birtoklása miatt őrizetbe vette a rendőrség.

A rendőrök a családi ház pincéjében csaknem 400 tő marihuánát, egy vödörben több kilogramm száraz növényt, egy ládában pedig közel három kiló növényi gumót találtak. Az ingatlanban öntözőrendszert működtettek, valamint ki volt építve a termesztéshez szükséges szellőztetés és világítás is. Székely nyolc hónapot töltött előzetesben.

A negyedik éve húzódó büntetőeljárás végén perbeszédében az ügyész azt hangsúlyozta, hogy a vállalkozó a telefonján levő fotók tanúsága szerint minimum két évig termesztett otthonában kannabiszt.

A vádlott védője szerint Székely lelki problémák miatt fordult a droghoz: magánéleti gondokat említett, valamint azt, hogy Székely sikeres, a kormány által is díjazott feltalálóként rossz üzletet kötött, kihasználták, és elvesztette mindenét. Korábban a 24.hu is beszámolt róla: a laposföldes vezető fejlesztette ki a fűthető-hűthető motorosruhát, amit űrkutatási célra is felhasználtak.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy Székely teljes körű beismerő vallomást tett, és jó útra tért, és hozzátette: „Munkájában megbecsült, teljesen tiszta ember ül most itt a vádlottak padján, egy konszolidált, meggyógyult fiatalember.”

„Krízishelyzetben voltam, bűnt követtem el, vállalom a következményeket” – mondta a vádlott, aki korábban beismerte, hogy húsz évig használt rendszeresen kannabiszt.

A bíró Székely Sándort hat év fegyházbüntetésre ítélte, és nyolc évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az indoklásban kifejtette: nemcsak a nagy mennyiségű kábítószer birtoklása, hanem az is közrejátszott az ítéletben, hogy a vállalkozó megbuherált villanyórával – vagyis lopott árammal – működtette évekig az ültetvényt.

Mint az indoklásban elhangzott, 8 év 6 hónap lett volna a kiszabható büntetés középértéke, a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy Székely nem követett el más bűncselekményt, ezt is megbánta, és sok idő telt el a bűncselekmény óta. Súlyosító körülményként említette a bíró, hogy „ez egy elég nagy ültetvény volt”. Székelynek 1,2 millió forint bűnügyi költséget is meg kell térítenie. Jó magaviselettel a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat, az előzetes időtartamát pedig levonják a büntetésből.

Székely feleségét bűnsegédként vonták perbe, de mivel erre nem találtak bizonyítékot, őt felmentették.

Az ítélet nem jogerős, a védelem az áramlopás vádját nem ismerte el, ezért ez ügyben felmentésért, a kábítószer miatt pedig a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Székely lapunknak korábban azt mondta: megítélése szerint a marihuána fogyasztásának nincs semmi köze ahhoz, hogy mit gondol a Föld alakjáról.

„Hazudik a NASA, egyetlen fotó sem készült a Földről”
A laposföld-mozgalom hazai úttörőjét elvittük a Balatonra, majd közbenjárásunkra egy igazi iskolába is bemehetett. Videó.

Azt is elmesélte a 24.hu-nak, hogy enyhe börtönbüntetésre számít, amit hasznosan fog tölteni; a többi közt arra készül, hogy könyvet ír a laposföld-teóriáról. Hosszú távú és ambiciózus tervei vannak arra nézve, hogy bebizonyítsa: az emberiség nagyobbik része súlyos tévedésben él, a Föld gömb formájáról szóló „mesét” ugyanis tudományosan eddig senki nem tudta alátámasztani.

Időközben alaposan utánajártunk, miként lett egy sikeres feltalálóból, tudós-értelmiségi család lázadó sarjából az egyik legfurcsább konteós mozgalom apostola. Az erről készült videóriportunkat hamarosan bemutatjuk.

Kiemelt kép: Kálmán Mátyás/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik