Belföld

A kukaholding kudarca után tízmilliárdokba kerülhet az új szeméthatóság is

Négy év után megint új csúcsszervet tesz az Orbán-kormány az állami hulladékgazdálkodási szektor fölé: a szervezeti átrendezést júliusban indítják. Lefelezik, de tovább nyelheti a pénzt a kukaholding, közben legalább 35 milliárd forintot tesznek bele a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatalának felállításába is.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az indulása óta leginkább káoszt idézett elő maga körül, és veszteséget termelt. A kukaholdingként elhíresült állami céget 2016-ban hozta létre a kormány azzal a feladattal, hogy központosítsa a kommunális szemétszállítás díjbeszedését, és eddig ez a cég felelt a hulladékgazdálkodási stratégia meghatározásáért és az ágazat fejlesztési irányainak kijelöléséért is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban most elvenné az irányítói feladatköröket a kukaholdingtól. Anélkül, hogy nyilvánosan kimondták volna a cégről, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a tárca új ágazati csúcsszervezetet hoz létre, igaz, a felére visszavágva egyelőre életben hagyja a kukaholdingot is.

A Palkovics László vezette minisztérium egy előterjesztésében arra tett javaslatot, hogy az NHKV adja át feladatköreinek többségét egy új szervezetnek, a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatalának. Az előterjesztésben azt is megpendítették, hogy a július 1-jére tervezett feladat-átcsoportosítással együtt a holding alkalmazottainak és eszközeinek nagy része is kerüljön át a most felálló hivatalhoz.

Fotó: Máthé Zoltán /MTI

A kormány májusban tárgyalta az ITM javaslatát, amelyben az „illegális hulladéklerakás felszámolásához és a hulladékgazdálkodási ágazat racionalizálásához” szükséges törvénymódosításokat gyűjtötték egybe. A csomag része a többi között a büntető törvénykönyv szigorítása is, amely az engedély nélküli szemétlerakás súlyosabb eseteire akár tízéves szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné. Megfogalmazták a hulladékrendészet felállításának ötletét is:

Az iskolaőrség után gumibotos hulladékrendészetet állítana fel a kormány
Az új hulladékgazdálkodási hatóság csapatát vetnék be az illegális szemetelők ellen, és sokkal súlyosabb büntetés várna a környezetkárosítókra.

Mint az Átlátszó beszámolt róla, az ITM állami monopóliummá tenné a hulladékgazdálkodást, a lakossági szemét begyűjtésének feladatát pedig elvennék az önkormányzatoktól. Palkovicsék javaslata lehetővé tenné, hogy 15 éves koncessziós szerződéssel „megbízható” magánvállalkozások lépjenek be a hulladéküzletbe – hasonlóan a kaszinóbizniszhez.

A kabinet egyelőre nem hozott végleges döntést az ügyben, az előterjesztés véglegesítését szeptemberre halasztották. A kormányülésen éppen az új rendszer pénzügyi megalapozottságát illetően merültek fel kételyek, emellett az önkormányzatok – köztük fideszesek – ellenállásával is számolnak. Ám a szándék határozott, ezt jelzi, hogy a törvényi háttér nélkül is megkezdődött a hulladékgazdálkodási hatóság, azaz a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala felállítása.

Az ágazat átalakítása pedig ismét rengeteg pénzébe kerül majd az adófizetőknek, noha már az NHKV felállítása és fenntartása sem volt olcsó mulatság.

Négy éve, amikor az Orbán-kormány az Országos Hulladék Ügynökséget leépítette, 500 millió forintos alaptőkével és 5 milliárd forint működési költségvetéssel indult el az NHKV. A büdzséből kapott pénz hamar elolvadt, ezért az állam 10 milliárd forint tulajdonosi kölcsönnel, majd 5 milliárdos költségvetési támogatással próbálta kihúzni a céget a bajból, de hiába. 2018-ra a felélt 20 milliárd után újabb 20 milliárd forint hitelre volt szükség, amit Mészáros Lőrinc bankjától kapott a kukaholding.

Amely két éven keresztül képtelen volt normalizálni a lakossági szemétszállítás számlázását, így az elmaradt díjbeszedés szerte az országban nehéz helyzetbe hozta a rezsicsökkentés miatt amúgy is meggyengült szolgáltató cégeket. A jövő évi költségvetésben is szerepel 50 milliárd forintot a kukaholding körüli rendszer támogatására, így a nehezen átlátható elszámolások ellenére annyi biztosan kimondható, hogy az NHKV belátható időn belül nem fogja kitermelni a létrehozására fordított milliárdokat.

Ráadásul továbbra is gond van a működésével. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a múlt hét végén jelentette be, hogy az NHKV olyan hosszú ideje nem utalt vissza semmit a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt.-nek a budapestiektől beszedett szemétdíjból a szemét elszállításáért, hogy az FKF számláján egyetlen fillér sem maradt. A hátralék majdnem tízmilliárd forint volt, aminek a felét végül ezen a héten kifizette az állami cég, amely azt állítja:  az első negyedéves számla csak múlt pénteken érkezett meg a fővárostól.

Azt az ITM is írásba adta az előterjesztésben, hogy – miközben a 2016-os reform előtt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók veszteségének mértéke alig haladta meg az 1 milliárd forintot –

2018-ban a közszolgáltatók és az NHKV összesített adatait figyelembe véve összesen 18,9 milliárd forint veszteség keletkezett az ágazatban.

Palkovicséknak most viszont az új hivatal alapításához is indulótőkét kell biztosítaniuk, nem is keveset. A 24.hu birtokába került előterjesztés szerint

a minisztérium 35 milliárd forintot kért a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítására, 20 milliárdot az idei, 15 milliárdot a jövő évi költségvetésből.

Az NHKV indulásakor szükségesnél jóval magasabb költségeket részben magyarázhatja, hogy az új hivatal nemcsak egy budapesti irodaházban székelő szerv lesz, hanem megyei irodái is lesznek majd. Ezen kívül a tervek szerint létrehozzák a hulladékrendészetet, valamint egy, a hulladékgazdálkodási felügyeleti feladatok ellátására specializálódott társaságot, a Körforgásos Gazdaság Nonprofit Kft.-t.

A tervezetben arról is szó van, hogy a kormány a következő három évre elosztva 10 milliárd forintot különít el arra, hogy bővítsék a vasúthálózat és a közutak menték lévő kamerarendszert. Ezt is az új hulladékhatóság felügyelheti majd, az illegális szemétlerakók elleni küzdelem jegyében.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik