Belföld

Bírósághoz fordul a kirúgott szombathelyi zenetanár

Azt hittem, hogy kapok egy ejnye bejnyét, és azt, hogy többet ilyet ne csináljak. De én kaptam három lehetőséget, amik közül választhattam. Az egyik, hogy részmunkaidőben egy másik iskolában folytathatom a tanítást, a másik, hogy közös megegyezéssel távozom az iskolából, a harmadik pedig, hogy kirúgnak

– mondta a szombathelyi zeneiskolából kirúgott Rác Gábor az ugytudjuk.hu-nak adott interjújában.

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a szombathelyi tankerület vezetése elbocsátotta állásából a zenetanárt, aki nyilvánosan kifogásolta, hogy a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója egy mesterpedagógusi vizsgán lepontozta igazgatóhelyettesét, miközben a két másik külsős tag magas értékelést adott.

A hegedűtanár az interjúban elmondta: a tankerületi igazgatóval történt megbeszélésen gondolkodási időt kért, de azt mondták, azonnal el kell döntenie, melyik lehetőséget választja.

Rác hangsúlyozta, szeretett a Bartók Béla Zeneiskolában dolgozni, nem akart máshol dolgozni, se közös megegyezést.

Azt mondtam a tankerület vezetőjének, hogy ha ki akar rúgni, akkor tegye meg, rúgjon ki, de én nem fogom elhagyni az általam szeretett intézményt

– hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a pontos indoka a kirúgásának, elmondta, hogy a tankerület és a zeneiskola igazgatója korábban nem engedte, hogy titkos bizalmi szavazást tartsanak az igazgató támogatottságáról.

Később pedig azt nyilatkoztam, hogy az ügy végeredménye sajnálatos, de az erkölcsi győzelem a miénk. Az indok az volt, hogy ezzel a kijelentéssel megsértettem a tankerületet, kétségbe vontam az ítéletét, és rossz hírét keltettem a zeneiskolának

– közölte Rác, aki úgy véli, a véleményét közölte, és szerinte ott tartunk ma Magyarországon, hogy egy vélemény alapján rúgnak ki embereket.

A zenetanár arról is beszélt, hogy csak azért ő hallatta a hangját, annak ellenére, hogy a tanárok többsége hasonlóan gondolkodik, mint ő, mert neki nincs vesztenivalója: a gyerekei felnőttek, nincs hitele és „nem fél a munkától”.

Rác Gábor leszögezte, hogy bírósághoz fordul, Czeglédy Csaba felajánlotta ügyvédi irodájának ingyenes jogsegélyét.

Azt hiszem, az igazságnak győznie kell, és ennek szerves része, hogy nyerjünk a tankerület ellen. Pulay Teréz semmi hibát nem vétett, abszurd, hogy lefokozták, neki feltétlen pert kell nyernie, de nekem is!

– mondta a tanár, aki hozzátette: ha újrakezdhetné, akkor is szóvá tenné az igazságtalanságot.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik