Belföld

Kirúgták a szombathelyi zenetanárt, aki kritizálta az iskolaigazgatót

A szombathelyi tankerület vezetése elbocsátotta állásából Rác Gábor zenetanárt, aki nyilvánosan kifogásolta, hogy a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója egy mesterpedagógusi vizsgán lepontozta igazgatóhelyettesét, miközben a két másik külsős tag magas értékelést adott – írja az Index.

A zeneiskola igazgatói posztjára ketten pályáztak: Czenek László és Pulay Teréz. 2019 nyarán előbbi lett az igazgató, utóbbi a helyettese. Pulay nemrég mesterpedagógusi vizsgára jelentkezett, a bíráló külső szakértők mellett Czenek volt. Pulay Teréz nem felelt meg a vizsgán, mert a szükséges 85 helyett csak 82 százalékos értékelést kapott. A döntés ellen fellebbezett.

Az eredményen nemcsak ő, de a két külső bíráló is megdöbbent, ezért közzétették az általuk adott adott értékelést. Így derült ki, hogy egyikük 100, másikuk 91 százalékosra értékelte a vizsgamunkát, vagyis

a zeneiskola igazgatója saját helyettesének mindössze 55 százalékot adott.

A bizottság szakértő tagjai kiálltak Pulay mellett, elmondták, hogy alaptalannak tartják az igazgató pontozását. A Nyugat.hu azt írta: az igazgatóhelyettes megismételheti a vizsgát egy másik bizottság előtt.

Több pedagógus szerint Czenek szándékosan buktatta meg kollégáját, aki a tavalyi igazgatóválasztáson a vetélytársa volt. A tanári karból ezután többen az igazgató távozását követelték, szószólójuk Rác Gábor volt. A tanárok bizalmi szavazást akartak tartani Czenek ellen, és a tankerülettől azt kérték, hogy fossza meg vezető pozíciójától. A tankerület azonban a bizalmi szavazáshoz nem járult hozzá, és az igazgatót sem vonta felelősségre, ehelyett mediációba kezdett a felek között. Június elején az igazgató és helyettese írásba adta, hogy együtt tudnak dolgozni.

Rác Gábor annyival kommentálta a történteket:

az erkölcsi győzelem a miénk, de a végeredmény sajnálatos.

Elmondása szerint emiatt a mondat miatt hívatta be az irodájába Fodor István tankerületi igazgató, majd közölte: kijelentésével megsértette a tankerületet, és rossz hírét keltette a zeneiskolának. Fodor felajánlotta Rácnak, hogy közös megegyezéssel távozzon, amit ő elutasított. A tankerületi vezető erre azonnali hatállyal elbocsátotta az állásából, Pulay Teréz pedig nem lehet többé igazgatóhelyettes.

Rác a Savaria Fórumnak azt mondta: nagyon szomorú, hogy a sértett felet, akinek az Oktatási Hivatal igazat adott, lefokozzák, azt pedig, aki szóvá teszi az erkölcsileg aggályos történéseket, kirúgják. Rácnak 30 napja van fellebbezni a döntés ellen, fontolóra veszi, hogy jogi útra terelje az elbocsátását.

Rác elbocsátása ellen tiltakozva a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az online petíciót már több mint ötszázan írták alá.

A tankerületi igazgató közleményében azt írta: Rác Gábor hegedűtanár mintegy negyven levelet írt kollégáinak, buzdítva vagy éppen megfenyegetve őket, hogy jól gondolják meg, kit támogatnak a vitában, két alkalommal még a tankerületi igazgatót is megfenyegette, hogy országos sajtóbotrányt robbant ki. A tankerület mindent elkövetett az ügy békés rendezése érdekében, mediációs eljárást folytatott le, majd közös nyilatkozattal próbálta a feszültséget csökkenteni. Az intézményből érkező visszajelzések alapján azonban a légkör továbbra is feszült, a szakmai munka nehézségbe ütközik, ezért a tankerület egy másik intézményben ajánlott munkát Rác Gábornak, amit ő nem fogadott el – áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI /Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik