Belföld

Bardóczi: politikai okból nem vágták ki a viharban kidőlt Alkotmány utcai fát

A hvg.hu vette észre, hogy Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor közösségi oldalán kommentálta az Alkotmány utcában kidőlt hatalmas fa ügyét. Mint írta: ez az eset is jól példázza,  hogy

miért nem hagyhatjuk a veszélyesnek nyilvánított fákat meg a parkokban, vagy a fasorban.

Szerinte a fa vesztét több tényező okozta: a túl magas házak árnyéka, az eltolódott súlypont, a járda felőli oldalon kábelfektetések miatt elvágott támasztógyökerek, a túl kicsi fahely, az útszegély átépítése vagy a sózás.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A lap vette észre, hogy a bejegyzésre reagálva egy kommentelő megjegyezte: már 2019-ben jelezték a Főkertnek, hogy a fa veszélyesen áll, ám semmi sem történt. Bardóczi erre azt írta, hogy a kerület nem adta meg a fakivágási engedélyt:

Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett meg augusztusban. Ezt számos kerületben követték. Az ok politikai. Ezért fontos mindenkiben tudatosítani, hogy nem minden fakivágás az ördög műve. Vannak egészségi okokból, veszélyhelyzet megelőzése miatti fakivágások. Ezek rendben vannak. És vannak olyanok, amit építési szándék generál, na ott van helye a politikai vitának. Nincs 3 hete, hogy a Főkert munkatársait vizes zacskókkal dobálták meg néhány hasonló állapotú fa kivágása miatt a lakók a Gyulai Pál utcában, miközben arról lehetett olvasni Kocsis Máté “okleveles favizsgáló” közösségi médiafelületein, hogy Pikó András polgármester “egészséges fákat” vágott ki a Rókus kórháznál. A közvélemény hiszterizált ezekben a kérdésekben, ezért gondoltam fontosnak megmutatni az érem másik oldalát.

Hatalmas vihar csapott le Budapestre
Legalább fél órán át tombolt.

Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik