Belföld

Kivételesen jó állapotú, felújított vasútvonalon szüntet meg vonatokat a minisztérium

Július 1-től a Csorna–Hegyeshalom vonalon a naponta irányonként 8 vonatból 7-et törölnek, helyettük pótlóbuszokat állítanak forgalomba, ezáltal a menetidő 34-ről 71 percre nő, a kerékpárszállítás pedig az egy-egy hajnali illetve esti vonatot kivéve nem lesz lehetséges – írja a Közlekedő Tömeg Egyesület Facebook oldalán.

Megjegyzik, hogy a visszafejlesztést semmi nem indokolja, hiszen

egy kivételesen jó állapotú vasútvonalról van szó: a pálya 100 km/h sebességre alkalmas, 2015-ben villamosították és az állomásokat akadálymentesítették.

Az üzemeltető GYSEV eddig túlnyomórészt azokat az alacsonypadlós, légkondicionált, korszerű Flirt motorvonatokat közlekedtette ezen a szakaszon, melyeket öt évvel ezelőtt darabonként 1,7 milliárd forintért szerzett be, de szintén rendszeresen megfordultak itt a magyar vasúthálózat egyik legkényelmesebb típusának számító Jenbacher motorkocsik is – emlékeztet az egyesület.

A vonalon egyébként jelenleg pótlóbuszok járnak, de csak azért, mert pályakarbantartás zajlik. Szalay Áron a Közlekedő Tömeg Egyesület elnöke a 24.hu-nak elmondta, hogy a korábbi tervek még arról szóltak, hogy június 30-án befejeződik a pályafelújítás és azt követően visszaáll majd a régi menetrend.

Szombaton lépett életbe a MÁV új „ideiglenes járványügyi menetrendje”,  melynek következménye, hogy országszerte 31 vasútvonalon sorvasztják el a vasúti közlekedést, a legtöbb helyen egy vagy két vonatpár marad, a többit pótlóbuszokkal vagy helyközi buszokkal helyettesítik, máshol átszállással bonyolítják meg az utazók dolgát. Balassagyarmat fideszes polgármestere élő videóban mutatta be a MÁV új menetrendjének teljes abszurditást:

Balassagyarmat fideszes polgármestere videóban mutatta be, miért abszurd a MÁV új menetrendje
Beérkezett a pótlóbusz utasokkal, majd pár perccel később az üres vonat, melyről leszállították az utasokat.

kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik