Belföld

Már biztos, hogy Debrecenbe költözik a Természettudományi Múzeum

Jóváhagyta a kormány Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter kedden a helyi Kölcsey-központban, a programbemutató sajtóeseményen.

Palkovics László kiemelte a program kiemelt része helyi nemzetközi repülőtér bővítése, a várost elkerülő keleti körgyűrű folytatása és a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése.

A miniszter az RTL Klubnak azt mondta, ez azt jelenti, hogy már végleges, hogy a múzeumot elköltöztetik Budapestről.  Hozzátette, szerinte a múzeum kedvéért többen el fognak látogatni a városba, de azt nem árulta el, hogy pontosan hol lesz a múzeum új épülete. Közölte:

Az, hogy sérülhetnek az ott található tárgyak, ne sérüljenek. Erre vannak technikák, hogy hozzuk le- mondta a tárcavezető.

A múzeumi dolgozók ettől tartanak leginkább. A költözés ellen korábban a múzeumi szakma és Budapest vezetése is tiltakozott, mert a szerintük az áttelepülés menthetetlen károkat okoz a több tízmillió darabból álló, pótolhatatlan gyűjteményben. Nem mellékes továbbá, hogy a múzeumi dolgozók többsége nem akar Debrecenbe költözni, emiatt tiltakoztak is februárban. Akkor Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár még azt mondta, egyelőre marad a helyén a múzeum.

Kiemelt kép: MTVA/Nagy Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik