Belföld

Karácsony a fővárost érintő elvonásokról: ez politikai bosszú a budapestiek ellen

Amennyiben a tervezett változtatásokat, elvonásokat a kormány fenntartja az önkormányzati ciklus végéig, úgy nem az a kérdés, hogy csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat, hanem az, hogy melyik évben – ezt mondta délutáni sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, egy nappal azelőtt, hogy a kormánnyal egyeztetne az önkormányzatokat, így Budapestet is érintő elvonások kapcsán.

Nem csak jövőre, legalább 2024-ig megsarcolná az önkormányzatokat a kormány
A gépjárműadóval, a négyszeresére növelt szolidaritási hozzájárulással és a kiskereskedelmi is különadóval is hosszú távon számol a kormány.

“Három javaslatcsomagot viszek, a kerületi polgármesterekkel való egyeztetés eredményeként. A holnapi egyeztetésen egy kárenyhítő csomagra, egy kilábalási csomagra és egy hitelességi csomagra teszek javaslatot”– írja Facebook-oldalán a főpolgármester.

A tét nemcsak a Fővárosi Önkormányzat működőképessége, hanem maga az önkormányzatiság. A főváros gazdasági helyzete már a járvány előtt is tarthatatlan volt. Tarthatatlan, hogy minden száz Budapesten megtermelt forintból 97 forintot elvon az állam. A kormányzati elvonások folyamatos lecsúszásra ítélik a várost. Ez a költségvetési javaslat pedig még utána is rúg Budapestnek. Először fordul elő a rendszerváltozás óta, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak adott normatív támogatások összege és a fővárost érintő elvonások összege negatív. Ez azt jelenti, hogy nem az állam támogatja Budapestet, hanem a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza az államot.

Az önkormányzatokat érint elvonások, a gépjárműadó elvételével, valamint a szolidaritási hozzájárulás megemelésével kapcsolatban azt mondta Karácsony a mai sajtótájékoztatón az Index szerint:

  • a fővárosi közösségi közlekedésben kieső jegybevételeket kompenzálja a kormány a járvány idején, idén, és vélhetően jövőre is.
  • azt is kéri a főpolgármester, hogy vonják be az önkormányzatokat a járvány miatt érkező EU-s támogatásokról szóló döntésekbe
  • Karácsony az Euronews kérdésére elmondta azt is, hogy olyan helyzet elé kerül az önkormányzat a megszorításokkal, hogy minden beruházását jobb, ha elfelejti. “Ezt a helyzetet nem tudjuk elfogadni. […] A kormánynak kell átgondolni, hogy a válság kellős közepén pont az önkormányzatokat kell-e megszorítania. Mondjuk a bankadó mértéke egy rendkívül szerény összeg ahhoz képest, amit az önkormányzatoknak kell fizetnie a jövő évi költségvetés szerint.”

Emellett ezt írta Facebook-oldalán Karácsony:

a város által fizetett szolidaritási hozzájárulás megnégyszerezése helyett töröljék el, legalább átmeneti időre, amíg a budapesti foglalkoztatottság vissza nem áll a járvány előtti szintre. A kerületektől ne vonják el a gépjárműadó-bevételt, az az eddigieknek megfelelően őket illesse. A gépjárműadót azért fizeti az autós, hogy az általa használt utakra, parkolókra költsön az önkormányzat. Ám az állam ezt is zsebre akarja most vágni, a feladatot és a költséget azonban itt hagyja. Nyitottak vagyunk arra a kompromisszumra, hogy a gépjármű adó bevételt megcímkézzük, és abból csak az utakra lehessen költeni.

Bejegyzését így zárta:

Megküzdünk a városunkért, és ebbe a küzdelembe szeretnénk bevonni a budapestieket. Mert a főpolgármester ereje nem fakad másból, csakis a város erejéből. Az pedig – tudjuk – legyőzhetetlen.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik