Belföld

Nagy Blankának tűrnie kell, hogy Bayer Zsolt szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak nevezte

Felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Bayer Zsolt kormánypárti publicistát abban a perben, amelyet Nagy Blanka indított ellene becsületsértésért – írja a Népszava.

Az akkor érettségi előtt álló gimnazista 2018 decemberében a túlóratörvény elleni tüntetésen bajszos fasznak nevezte Áder János köztársasági elnököt, akit – egy filmből idézve – arra is felszólított, az összes fideszes képviselővel együtt, hogy „álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát.”

Bayer erre reagálva az Echo Tv-ben azt mondta a lányról, hogy csak 18 éves, „és már egy igazi, kretén, barom állat”. Majd később szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak nevezte. A kormánypárti sajtóban ezután Nagy Blanka osztályzatairól cikkeztek, és valótlan állításokkal próbálták lejáratni, amik miatt jogerősen pert nyert.

A lány a Bayer Zsolt elleni per tárgyalásán elmondta, hogy ezután gyakorlatilag kiközösítették a gimnáziumából. Az újságíró viszont a Népszava tudósítása szerint az utolsó szó jogán kifejtette, az „nem megy”, hogy valaki felszólal egy tüntetésen, majd „pityeregni kezd”, ha bírálatot kap, hasonló stílusban, mint amit ő használt korábban.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Voltaképpen ezt a nézetet osztotta a bíróság is, mondván, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, és egy tüntetésen elmond egy beszédet, a közélet szereplőjévé válik, és tűrnie kell a „kritikát”.  Bayer Zsolt mondatai pedig beleférnek a vélemény nyilvánítás szabadságába, azaz nem valósítottak meg becsületsértést.

A Bayer ellen indított eljárásban a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság első körben már elutasította Nagy Blanka keresetét, ám a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az ítéletet és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, amely most ismét felmentette Bayert. A döntéssel szemben Nagy Blanka, aki tavaly nyáron belépett a Momentumba, fellebbezni fog.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik