Belföld

Orbán Viktor szerint ő már kimarad a döntő ütközetből

Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk – jelentette ki Orbán Viktor szombaton Sátoraljaújhelyen.

A Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felavatták a Centenáriumi Turulszobrot, a miniszterelnök pedig az ezt követően tartott beszédében kijelentette: a száz év magány korszaka véget ért, ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre. A következő évtized szerinte  nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd.

„A mi nemzedékünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujáig viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük” – vélekedett Orbán.

Szerinte „sokan jelentkeztek már, hogy szívesen elföldelnék Magyarországot”, összekapaszkodtak, hogy eltüntessenek minket, de mi talpon maradtunk és kibírtuk. Ma már nincs Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió, nincs brit és francia birodalom, és

mi még ott leszünk azok temetésén, akik bennünket akartak sírba tenni.

A miniszterelnök úgy gondolja, a magyarság az emberi szív módjára hol összehúzódik, hol kitágul, de 1100 éve ott él, ahol a nagy államalapítóink kijelölték a helyét, és méltósággal őrzi a Kárpát-medencét. Egy olyan nép önbizalmával és tartásával kell élnünk, amely tudja, hogy többet adott a világnak, mint amit kapott tőle – jelentette ki.

Trianon100
Nincs még egy olyan történelmi trauma, amelynek emléke olyan intenzíven élne a magyar emberek lelkében és tudatában, mint a trianoni békeszerződés ránk kényszerítése, pontosabban a történelmi Magyarország széthullása. Cikksorozatunk célja nem kevesebb, mint Trianon felidézésével közelebb jutni 2020 Magyarországának minél teljesebb megértéséhez.

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik