Belföld koronavírus

Müller: Lehetnek ballagások, de csak különleges körülmények között

Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, aki elmondta: tegnap kihirdették, ma pedig hatályba lépett az autós zenei koncertek engedélyezéséről szóló kormányrendelet. Az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok már karantén elrendelése nélkül  léphetnek be az országba.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: továbbra is kedvező a járványügyi helyzet Magyarországon, az utóbbi 24 órában mindössze 16 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ugyanebben az időszakban három koronavírussal fertőződött beteg vesztette életét. 1183 aktív fertőzöttet tartanak számon, 59 százalékuk vidéki. Jó hír, hogy már csak 397 embert ápolnak kórházban. Közülük 21 beteg szorul lélegeztetésre. A reggeli, összefoglaló adatokat itt találja.

Járványügyi szempontból Budapesten 100 ezer főre 1886 beteg jut, a második helyen Zala megye áll 95 fővel, őket Komárom-Esztergom megye 91, Fejér 88, Pest megye pedig 45 fővel követi.

Minden jel arra mutat, hogy kedvezően alakul a járványgörbénk — mondta Müller Cecília, aki szerint lehetőség nyílt arra, hogy a szociális intézményekben részlegesen feloldják a látogatási tilalmat. Ugyanakkor csak korlátok között, óvatosan lehet látogatni: a pozitív teszttel rendelkező bentlakók karanténban vannak, ők nem látogathatók. Ahogyan fontos, hogy csak egészséges ember léphet be ezekbe az intézményekbe, ha van erre lehetőség, akkor a találkozásokat szabadtéren kell megszervezni. Ha ez nem lehetséges, akkor biztosítani kell egy külön helyiséget, ahol betartható a 2 méteres biztonsági távolság. Maszk viselése mellett fodrász, pedikűrös, manikűrös fogadható a szociális intézményekben. A fekvőbetegeket ellátó intézményekben, kórházakban nem oldották fel a látogatási tilalmat és továbbra is érvényben van a kijárási tilalom.Fekvőbetegek is látogathatóak, azonban ha többszemélyes szobában vannak, egyszerre csak egy embert lehet látogatni, természetesen maszkban.

A diákok a higiénés betartása mellett megtarthatják a ballagásokat: megfelelő távolságot kell tartaniuk, amikor végigjárva elbúcsúznak iskolájuktól. A szülők nem mehetnek be velük az épületbe, az iskola udvarán vagy az iskola előtt, megfelelő távolságot tartva követhetik az ünnepséget. 

A sajtó kérdésére elhangzott:

  • A jelenlegi fertőzöttek között 15 gyerek (14 éven aluli személy) van, köztük 1 és 5 éves gyerekek is. A járványhelyzet még nem múlt el.
  • Az influenza vizsgálatra érkezett mintákat koronavírusra is szűrték, 1000-nél több mintából csak egy volt pozitív.
  • A Horvátországból és Romániából érkezőkre vonatkozik a 14 napos elkülönítés.
  • A kórházakban egyelőre nem oldják fel a látogatási tilalmat, mivel a betegek fokozott veszélyben vannak. Az érintettek türelmét kérik.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy szezonális jelleget öltene a koronavírus és azt sem tudni, milyen esetlegesen módon marad velünk a jövőben.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik