Belföld

Egyelőre csak a gaz nő az új szuperkórház helyén

Egyelőre csak papíron épül az új Dél-budai Centrumkórház, a kivitelezésen a Népszava szerint a vírus sem lendített. A lap felkereste a fejlesztésre kijelölt helyszínt, a XI. kerületi Dobogót, ahol nemhogy munkagépeket, embereket is alig találtak. Mint írják: a Dobogó úton a tavaly kézbesített kisajátításról szóló értesítéseket az idén nem követte semmi, holott akkor azt mondták az ottani ingatlantulajdonosoknak, hogy hamarosan kezdődik az építkezés.

Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrum (DBC) megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott sajtófőnöke válasz helyett egy, a Portfoliónak adott interjút küldött el a lapnak, amiben Bedros úgy fogalmazott:

Dél-budai Centrum helyszínét kormányhatározat deklarálta. Ebben változás nem történt. A projekt Dobogó városrészben az eredeti helyszínen fog megvalósulni.

Bedros szerint számos igazoló tanulmány, fizikai, műszaki és környezeti vizsgálat készült arról, hogy a Dobogón megvásárolt terület kiválóan megfelel a DBC helyszínéül. De azt nem említi, hogy időközben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) megbízásából is készült egy felmérés, miszerint a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat által felajánlott két, együttesen 8 hektáros kelenföldi barnamezős telek éppannyira alkalmas lehet. A jelentés úgy tűnik, senkit nem érdekel. Az FKT jövő heti ülésének napirendjébe sem a kormány, sem a fővárosi önkormányzat nem javasolta felvenni a szuperkórház ügyét.

A dobogói 14 hektáros terület több mint felét a fideszes kötődésű, békemeneteken is buzgón masírozó, Orbán Viktor mellett szotyizgató Tamás László birtokolta. A többin a Pilisi Parkerdő Zrt. és a XI. kerületi önkormányzat osztozott. Tamás 4,4 milliárdot kapott a közművesítetlen, autópálya széli, mocsaras, parlagon heverő földekért. A parkerdő és az önkormányzat semmit — eleveníti fel a Népszava.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik