Belföld

Fenyő-gyilkosság: reagáltak Polt Péterék a Kúria elutasító határozatára

Mint arról korábban beszámoltunk a Kúria elutasította Polt Péternek a Gyárfás Tamás médiavállalkozó ügyében perújítás ellen benyújtott indítványát. A Legfőbb Ügyészség közleményben reagált a legfőbb bírói fórum határozatára.

Az MTI-nek elküldött levelükben azt írják, hogy az ügyészség tiszteletben tartja a Kúria döntését, ugyanakkor azzal szakmailag nem értenek egyet, ezért azt az ügyészségi joggyakorlat számára nem tudják irányadónak tekinteni.

A Fenyő-ügyben a legfőbb ügyész tavaly decemberben nyújtott be jogorvoslati indítványt a törvényesség érdekében. Ennek az volt az oka, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú bírósági szakaszban, illetve rendkívüli jogorvoslati – perújítási – szakaszban folyamatban lévő eljárásokat egyesített. Az ügyészség álláspontja szerint a bírósági végzés törvénysértő, ugyanis a büntetőeljárási szabályok szerint az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyek egyesítésére van csak lehetőség, amely a jelen esetben nem valósult meg.

A Kúria azzal utasította el a legfőbb ügyészi indítványt, hogy álláspontja szerint nem törvénysértő az egyesítés, mert a perújítás lefolytatása nem, csak annak megengedhetősége kérdésében való döntés tekinthető rendkívüli jogorvoslatnak.

Az ügyészség tiszteletben tartja a Kúria döntését, ugyanakkor azzal szakmailag nem ért egyet, ezért azt az ügyészségi joggyakorlat számára nem tudja irányadónak tekinteni. Erre figyelemmel a jövőben sem tartja indokoltnak a kifogásolthoz hasonló egyesítés ügyészségi indítványozását.

A vád szerint Gyárfás Tamás bízta meg Portik Tamást Fenyő János médiavállalkozó megölésével, és Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot, amelyet Jozef Rohác hajtott végre. Rohác évek óta jogerősen kiszabott szabadságvesztés-büntetését tölti. Gyárfás és Portik pedig tagadja bűnösségét.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Elutasította a Kúria Polt Péter indítványát Gyárfás Tamás ügyében
Nem követett el törvénysértést a bíróság a Fenyő-ügyben.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik