Belföld koronavírus

102 éves a legidősebb magyar, aki kigyógyult a koronavírusból

Kedvező tendenciát látok az idősotthonok vonatkozásában, mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos közölte:

jó ideje az érintett idősotthonok száma – azaz ahol pozitív eseteket regisztráltak, akár gondozói, akár ápolt vonatkozásában – összesen 33 intézmény az országban, azaz nem emelkedik az érintett intézmények száma, sőt, a fertőzöttek gyógyulnak, és újra munkába tudnak állni az ápolók.

Müller Cecília hangsúlyozta: mindösszesen a 33 idősotthonban lakó 5991 főből 899-en váltak pozitívvá az egész járvány időtartama alatt, ugyanakkor már 468-an gyógyultak, sokan visszakerültek az intézménybe a kórházakból.

Ha az összképet ha nézzük, akkor a szociális intézményekben, idősotthonokban kedvező tendenciát látunk és ez mindenképpen egy pozitív dolog

– fogalmazott.

Egyúttal hozzátette, hogy a kórházakban még vannak kezeltek, így ha egy-egy kórházi egységben ha pozitív személyt találnak, zárlat alá helyezik azt, azaz újabb betegfelvétel nem történik. Ezek egyébként jellemzően azok az egységek, ahol korábban is ápoltak koronavírusos beteget.

A vírus itt van velünk és itt van a nagyvilágban is

– közölte Müller Cecília, aki elmondta: még nem lélegezhet fel a világ, a világjárvány nem rövid idő alatt fog rendeződni.

A magyarországi viszonyok nagyon kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk, ezért tudunk hétről hétre új enyhítéseket bevezetni, tette hozzá.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos elmondta:

102 éves a legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott a Dél-Pesti Centrumkórházból.

A második hullám esetleges megjelenésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy valószínűleg ez a vírus köztünk marad, valamilyen alacsony szinten velünk lesz, és elképzelhető, hogy az influenzavírussal együtt többletmegjelenést fog produkálni.

Elmondták továbbá, hogy május 28-tól a magyarok szabadon utazhatnak Horvátországba, hazatérés után azonban két hét hatósági házi karanténba kell vonulnia mindenkinek.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik