Belföld koronavírus

Június közepétől újra kötelező a vasárnapi szentmise a katolikus híveknek

Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azonban továbbra is felmentést kapnak.

Mivel a kijárási korlátozások megszűntek és újra az egész országban lehet nyilvános liturgiát tartani, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia visszavonja korábbi rendelkezését, amely felmentette a híveket a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól és lehetővé tette az általános feloldozást.

Hozzátették: az illetékes megyés püspök rendelkezhet másként.

Az általános morális elvek továbbra is érvényesek, vagyis idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreinkre, továbbá azokra, akik kötelességüket teljesítik, a kötelezettség nem vonatkozik

– fogalmaztak.

Kitértek arra: a nyilvános liturgia végzésének, illetve a szentségek kiszolgáltatásának módjáról az egyes megyés püspökök továbbra is az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja alapján a helyi körülmények és lehetőségek, valamint az egészségügyi előírások figyelembe vételével döntenek.

A püspökök testülete azt kéri, hogy oktatási, szociális és egészségügyi intézményeikben továbbra is mindenben kövessék az állami előírásokat.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik