Belföld koronavírus

Ez lehetett az az időpont, amikor a koronavírus Magyarországra érkezett

A járvány kezdete óta 3921 fő fertőződött meg Magyarországon az új koronavírussal, az elmúlt 24 órában újabb 29 főt detektáltak és 5 fővel növekedett az elhunytak száma, így 532-en veszítették már el az életüket a betegségben, közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Mint fogalmazott, továbbra is érvényes az az arány, hogy nagyjából 4 százalék körül mozog azon elhunytak aránya, akik nem szenvedtek semmilyen alapbetegségben, tehát maga a koronavírus tudható be az ő halálozásuknak.

Ma Magyarosrzágon 1229 főt tartunk aktív koronavírussal fertőzöttként számon. 41 százalékük budapesti, 59 százalékuk vidéki. A kórházban ápoltak száma 427 fő, 24-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány egyértelműen egy lecsengő szakaszban van, a járványgörbénk egyértelműen lefelé mutat, immár 10. napja tapasztaljuk ezt, a tendencia egyértelmű. Figyeljük szorosan az adatokat, hogy van-e valahol egy felbukkanó góc, akár intézményben vagy megyében, településen, hogy idejekorán felfedezzük ezeket, azonnal cselekedni tudjunk, hogy izolálásra kerüljenek ezek a fertőzöttek és ne fertőzhessenek meg másokat

– magyarázta.

Müller Cecília elmondta, járványügyi elemzéseik sokrétűek, és nagyon sok arányszámot állítanak fel. Ez akár egy következő hullám esetén, akár ha velünk marad a vírus jól jöhet a hatékony intézkedések bevezetésében.

Ha a nemek közötti megoszlást vizsgáljuk, az összes fertőződött 58 százalékban nő, 42 százalékban férfi. Noha különbség adódik a két nem között, ez alapvetően jellemzi a magyarországi korfát. Elvégeztük a százalékszámítást is,  ami nem jellemző a járványkezelésben. Ha az összes fertőzöttet száz százaléknak vesszük, a 65-79 év közöttiek a legérintettebb a fertőződés tekintetében, ők negyedrészét teszik ki az összes betegnek. 80 év felettiek 20 százalékban szerepelnek ebben a bontásban, utána 15 százalékkal következnek az 50-59 év közöttiek, szorosan követi őket a 40-49 éves korosztály is, 14 százalékkal

– értékelt az országos tiszti főorvos.

14 éven aluliak közt mindössze 54 esetet diagnosztizáltak, 19 év alattiaknál pedig 85-öt

Elárulta azt is, 100 ezer lakosra 40 fő jut, aki pozitív fertőzöttnek bizonyult és 100 ezer lakosra 5 haláleset jutott eddig Magyarországon.

Beszélt arról is, mivel az influenzaszezon közben ért minket a vírus, sok minta érkezett be hozzájuk légúti panelvizsgálatra. Több mint ezer olyan minta maradt, ami rendelkezésre állt a légúti vírusok kimutatását követően is, ezeket megvizsgálták utólag új koronavírusra is.

Mindössze egy pozitív mintát találtunk, ez március 12-én érkezett be, és jegyzésre került az országos információs rendszerben. Ez az adat, a vizsgálat arról tanúskodik, hogy nagy valószínűséggel tényleg március 4-én jelent meg hazánkban a fertőzés, amikor az első pozitív esetet diagnosztizáltuk. Az összes influenzára beérkezett mintából, melyek akár már januárban is rendelkezésünkre álltak, csak egy tartalmazta a koronavírus örökítő anyagát. Március 4. lehetett az az időpont, amikor az új koronavírus Magyarországra érkezett

– jelentette be.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik