Belföld

Ügyvédi segítséggel semmiztek ki egy jánoshalmai nyugdíjast

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített csalás és ügyvédi visszaélés miatt vádat emelt egy kiskunhalasi ügyvédnő és két bűntársa ellen, mert az ügyvéd 2016 májusában színlelt szerződések kötésével segített a bűntársainak abban, hogy megszerezzék egy idős jánoshalmai férfi ingatlanát.

A vádirat szerint egy kiskunhalasi férfi és élettársa elhatározták, hogy csalással megszerzik a nyugdíjas házát úgy, hogy az ingatlan a kiskorú gyermekük nevére kerüljön. A pár az idős férfival abban állapodott meg, hogy 1 millió 100 ezer forintért veszik meg a házat. Valótlanul azt állították, hogy van két ingatlanuk, amiket biztosítékként felajánlanak, illetve a vételár részletekben való megfizetéséhez hitelt és „szocpolt” vesznek fel.

Az idős férfi becsapásában segítségükre volt az egyik ismerősük, egy kiskunhalasi ügyvédnő, akit az adásvételi szerződés megszerkesztésére és ellenjegyzésére kértek fel. Az ügyvéd a bűntársai érdekeit szem előtt tartva színlelt szerződéseket készített. Egy olyan adásvételi szerződést írt, amiben valótlanul azt állította, hogy a szerződés aláírásával együtt a vevő átadott 100 ezer forintot az idős férfink, továbbá a vételár fennmaradó részét már korábban kifizették neki, így nincs követelése a csalókkal szemben.

Ezen kívül az ügyvédnő készített egy színlelt kölcsönszerződést is, ami a vételár részletekben való megfizetésére irányult. Az idős férfi kérte volna a tulajdonjogának a fenntartását a vételár kifizetéséig, de ezt az ügyvédnő valótlanul azzal utasította vissza, hogy csak „így tud a gyerek nevére kerülni a tulajdon”, illetve „így fogják tudni igényelni a szocpolt”. A megtévesztett férfi a vádlottakban megbízva aláírta a szerződéseket.

2016.  május 20-án a ház tulajdonjoga úgy szállt át a pár gyermekére, hogy a vételárból egy forintot sem fizettek meg és az élettársaknak esélyük sem volt arra, hogy kiegyenlítsék a vételárat, ugyanis ingatlanjaik sem voltak. A férfinak okozott kárból az élettársak mindössze 24 ezret fizettek vissza később, ezért a nyugdíjas kérte a kár megtérítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik