Belföld

Letartóztatták a budai ügyvédet, aki százmilliókat zsarolt ki egy feltalálótól

Tagadja bűnösségét az az ismert budai ügyvéd, akit azzal gyanúsítanak, hogy több százmillió forintnyi vagyont, gyémántokat és ingatlant zsarolt ki egy feltalálótól a társaival – tudta meg a 24.hu.

A megalapozott gyanú szerint egy negyvenhárom éves ügyvédként dolgozó férfi 2014-ben megbízást kapott a feltaláló üzletembertől, hogy lássa el a kozmetikai termékeit forgalmazó cégét érintő ügyvédi feladatokat. Az ügyvéd felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, ezért elhatározta, hogy ügyfelét kihasználva, csalárd módon jut anyagi előnyhöz.

A férfi elhitette ügyfelével, hogy házkutatást fognak nála tartani, és elkért tőle több adathordozót, amelyek üzleti és személyes titkokat tartalmaztak. Miután nem következett be az egyébként csak az ügyvéd által kitalált házkutatás, az adathordozókat nem adta vissza, hanem megtévesztve ügyfelét, egy társával hamisan azt állította, hogy azokat az ügyfele védelme érdekében a Dunába dobták.

Az ezt követő években az ügyvéd az üzletember költségén és csak részben a tudtával létrehozott több gazdasági társaságot, amelyeket azonban a saját bizalmi embereivel töltött fel, és a cégek közötti pénzmozgások felhasználásával több, mint százezer eurót tulajdonított el a feltalálótól. Amikor az ügyfél 2017-ben felmondta a megbízást, az ügyvéd – több társával együtt – megzsarolta, és a rákövetkező évben több százmillió forintnyi vagyont, gyémántokat, készpénzt és ingatlant szerzett meg tőle élet elleni fenyegetéssel.

Az ügyvéd társa volt egy ötvenkilenc éves férfi is, aki elsőnek semleges közvetítőnek mutatkozott, és a fizetésre így akarta rávenni az üzletembert, később azonban közölte vele hogy ha nem működik együtt, akkor ,,indul a vendetta”. De 100 ezer euró erejéig egy harminckilenc éves férfi is megzsarolta az üzletembert, aki a cégcsoport informatikai fejlesztését végezte, és a cégcsoport működéséhez elengedhetetlen adatok visszatartásával fenyegetett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csalás, zsarolás, ügyvédi visszaélés bűntette miatt, két társát pedig zsarolás miatt hallgatta ki gyanúsítottként. Úgy tudjuk, hogy az ismert budai ügyvéd tagadta a bűnösségét a kihallgatása során. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség letartóztatást indítványozott az ügyvéd és az informatikussal szemben is, valamint kérte az ötvenkilenc éves férfi bűnügyi felügyelet alá helyezését.

Frissítünk!

Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészi indítvánnyal, és elrendelte az ügyvédnek és az informatikusnak is a letartóztatását. Az ügyészi indítvánnyal egyezően az 59 éves férfi bűnügyi felügyeletbe került. A három gyanúsított nem ismerte be a bűnösségét, és fellebbezett a végzés ellen.

Fotók: ügyészség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik