Belföld

Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója szennyezte a vizet, de a Mátrai Erőmű kapott bírságot

Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója, a Viresol ügyében kérdezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy miután maga a hatóság is kimondta, hogy a Viresol tavaly nyár óta folyamatosan szennyezi a környező vizeket, miért nem szabtak ki rá bírságot.

A hatóság válasza szerint bár a Viresol felelős a tavalyi tömeges halpusztulásért és a rosszulléteket okozó gázszennyezésért, nem ők, hanem a Mátrai Erőmű kapott vízszennyezési bírságot, összesen 5 millió forintot – írja Facebook posztjában Szél.

Friss választ kaptam Viresol/ Mátrai-ügyben: Mészáros a jelen állás szerint ötmillióval megússza a Viresol-szennyezést,…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. május 28., csütörtök

A Mátrai Erőmű nem fellebbezett, de a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem döntését.

Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy — az akkor még mindkét céget tulajdonló — Mészáros Lőrinc úgy gondolta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján

– magyarázza Szél Bernadett.

A politikus feljelentést tett a Viresol ellen környezetkárosítás miatt, az ügy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra került.

A Mátrai Erőmű időközben az államhoz került, az ügyletről itt írtunk bővebben:

Mészárosék erőműve inkább nem termelt áramot, hogy ne nőjön a veszteség
Mészárosék 6 milliárd veszteséget termeltek, az MVM azonnal 11,4 milliárd forintot önt a Mátrai Erőműbe.

A kiemelt képen a Mátrai Erőmű látható. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik