Belföld

Embertelen embercsempészek buktak le

A rendőrség szerint majdnem megismétlődött a pandorfi tragédia.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt nyomozott egy magyar állampolgár és román bűntársai ellen. A police.hu szerint a banda főnöke – noha két éve Magyarországról hasonló bűncselekmény miatt kitiltottak – magyar és román taxisokat szervezett be.

Az egyik magyar sofőr tavaly júliusában a román-magyar határ ártándi átkelője mellett felvett 29 afgán és 2 indiai illegális migránst, pénzért Budapestre szállítsa őket. Egy zárt furgonba zsúfolta őket. A 31 ember olyan körülmények között utazott, ami a pandorfihoz hasonló tragédiához vezethetett volna (2015-ben  71 ember halt meg egy teherautóban.)

A rendőrök a sofőrt egy közúti ellenőrzésen intézkedés alá akarták vonni, a férfi hiába próbált elmenekülni, rövid üldözés után elfogták. (Az úgynevezett felvezető jármű vezetőjének akkor sikerült megszöknie, de később elfogták.) A gyanúsított sofőr korábban Létavértes mellett is kivonta magát az intézkedés alól. Akkor sikerült elmenekülnie, járművét az abban utaztatott 11 illegális migránssal hátrahagyta. A férfi a bűncselekményt egy korábban elkövetett embercsempészés miatt kiszabott büntetés hatálya alatt követte el.

A szakértők szerint az ártándi akció alkalmas volt eshetőleges szándékkal, több ember sérelmére elkövetett, emberölés kísérlet megállapítására is, így őt e bűncselekmény miatt is kihallgatták.  A KR NNI munkatársai a nyomozást széleskörű nemzetközi együttműködés keretében folytatták a román, német, osztrák társszervekkel. Kiderült, a banda tagjai 2019 júliusában és augusztusában háromszor, összesen 61 illegális migránst próbáltak Magyarországon át Nyugat-Európába szállítani. A nyomozást befejezték, három gyanúsított ellen vádemelést javasolnak a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik