Belföld

Mindent megtesz a főváros a Liget további beépítése ellen, de ez is kevés lehet

Úgy módosítja a Fővárosi Önkormányzat a Városligeti építési szabályzatot (VÉSZ), hogy kikerül három olyan helyszín is az építési területi besorolás alól, ahová a Liget-projektben épületeket terveztek. A korábban kiadott építési engedélyekre ez nincs hatással, amíg azok érvényben vannak, lehet építkezni ezeken a területeken is, két éven belüli lejártuk után viszont újakat nem lehet majd kiadni – erről Kerpel-Fronius Gábor beszélt egy szerdai háttérbeszélgetésen.

Egy projekt kellős közepén próbáljuk menteni a veszett fejsze nyelét

– ismerte el a főpolgármester-helyettes is, hogy érdemben már keveset tudnak tenni az előző ciklusban meghozott döntések ellen,

A három kérdéses épület a Magyar Nemzeti Galéria, az Innováció Háza – ami a korábbi Közlekedési Múzeum helyén épülne –, valamint a Városligeti Színház. Ezeknek rozsdaövezetekben keresne helyszínt a főváros: felvetődött as Rákosrendező környéke, Népliget melletti részek, illetve a Lágymányosi-híd környéke is, de konkrét javaslattal még nem rukkoltak elő.

A VÉSZ módosítása szerint a három építési terület összesen 18 ezer négyzetmétert jelent, ezt 13 ezer zöldfelületre változtatnák, a különbséget az adja, hogy például sétányokat is terveznek ezekre a helyszínekre. A VÉSZ módosítása még nem végleges, június 3-áig hozzá lehet szólni a varosrendezes@budapest.hu email-címen.

Legfeljebb politikai garanciáink vannak, hogy nem épül meg ezek közül semmi a Városligetben

– mondta a főpolgármester-helyettes.

Ugyanis a kormány azt ígérte Karácsony Gergelyéknek, hogy nem épül semmi a Ligetbe, amit a budapestiek nem szeretnének, márpedig úgy választottak főpolgármestert tavaly a fővárosiak, hogy Karácsony világossá tette, nem akar újabb épületeket. Az elkezdett Néprajzi Múzeum, illetve a Magyar Zene háta már így is biztosan megépül, azokat még az új főpolgármester beiktatása előtt elkezdték építeni.

Azonban a fennmaradó három épület felépülését sem tudja megakadályozni a Fővárosi Önkormányzat, ha a kormány ragaszkodik azokhoz. Az Országgyűlés múlt héten felülírta a főváros által a Városligetben elrendelt építési tilalmat a Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvényben. A kormány indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a Városligetben megvalósuló kulturális és városfejlesztési beruházások kiemelten közérdekű célból történnek.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik