Belföld

Varga Judit: biztosított a jogállam

A járványveszély nem múlt el, de a miniszter azt reméli, az egyfajta készenléti állapotban is kezelhető lesz.

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán közölte, hogy mivel  „benyújtásra került az Országgyűlésnek” a törvényjavaslat, amely elfogadásával megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt különleges jogrend, így bebizonyosodott, hogy a jogállamisággal kapcsolatos rágalomhadjárat alaptalan volt.

Egyes bel- és külföldi szereplők történelmi bűne, hogy a bajban is támadták Magyarországot. A magyar ellenzék elképesztő feljelentő rendszert működtet, melyen keresztül minden álhír gyorsan eljutott Brüsszelbe. Az Európai Parlament pedig nem a megoldás, hanem a probléma része volt ebben a nehéz időszakban.

Varga Judit szerint a kormány helyesen járt el, amikor március 11-én elrendelte a veszélyhelyzetet. Az ország gyorsan lépett és eredményesen zárta a járvány elleni védekezés első szakaszát az emberi életek és a gazdaság megóvása szempontjából.

Hála a magyar emberek együttműködésének, összefogásának, fegyelmezettségének, eljött az a pillanat, amikor enyhíteni lehet a szabályokon. A járványveszély nem múlt el, de remélhetőleg már egyfajta készenléti állapotban is kezelhető lesz.

Az igazságügyi miniszter az állami rádió reggeli műsorában szinte ugyanezt mondta, de ott kitért arra a törvényjavaslatra is, amely érint számos egészségügyi, gazdasági rendelkezést, amely átmenetileg még hatályban marad a veszélyhelyzet után is.

Az MTI tudósítása szerint Varga Judit a Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvénynél a Demokratikus Koalíció által bírált részekre nem tért ki.

Veszély- helyett válsághelyzet: nagyobb hatalom a mindenkori Müller Cecília kezében
Rendelet nem vész el, csak átalakul: Semjén Zsolt javaslata szerint hat hónapig különleges jogköröket kapna a kormány, ha az országos tiszti főorvos ezt javasolja.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik