Belföld

Újra elítélték a tatabányai hajléktalanokat kivégző M. Apollót

Jogerősen egy év fogházra ítélte hamis vád miatt a Tatabányai Járásbíróság azt a kamaszt, akit 15 év szabadságvesztésre ítéltek korábban két tatabányai hajléktalan kivégzése miatt.

A 16 éves M. Apolló a 2018 májusi tárgyaláson azt állította, hogy egy „Maci” nevű férfi azzal fenyegette, hogy megveri, ha nem segít neki megölni a hajléktalanokat. A fiú a későbbi tárgyaláson is fenntartotta ezt a valótlan tartalmú vallomását.

A fiú az édesanyjával és 5 éves öccsével Tatabányán egy 37 nm-es egyszobás albérletben élt. Az édesanyja gyakran dolgozott délutános műszakban, ezért késő este járt haza, a fiú dolga volt ilyenkor, hogy az öccsét az óvodából elhozza és vigyázzon rá. A fiú 2017 tavaszán átkerült egy speciális nevelési igényű gyermekek részére fenntartott iskolába, ahol hetedikes volt. Nem szeretett ide járni, ezért rendszeresen lógott az iskolából. Mivel az édesanyjától nem kapott pénzt, ezért időnként mutatványosoknál dolgozott.

2008-ban már nyilvántartásba került a Gyermekjóléti Központnál az iskolai magatartása és a rossz tanulmányi eredményei miatt, azóta folyamatosan gondozásban volt. Két évvel ezelőtt bement a gyámhatóságra és kérte, hogy vegyék állami gondozásba, mert az édesanyja csak az öccsét szereti. 2017 áprilisában intézeti nevelésbe vétele is felmerült magatartási problémái miatt.

Április 30-án éjfél körül a fiú egy parkon keresztül indult haza. Útközben az egyik buszmegállónál észrevette, hogy a várórészben betakarózva alszik egy hajléktalan, akiben felismerte B. T. sértettet, akivel húsvétkor egy alkalmi munka kapcsán összeveszett. A fiú odament hozzá és felkeltette, hogy beszéljen vele a korábbi sérelméről, de a hajléktalan elküldte. Ezen a fiú annyira felháborodott, hogy  ököllel, nagy erővel ütni kezdte a fejét. Az ütésektől a hajléktalan a földre került, de a fiatalember még ekkor sem hagyta abba a bántalmazást. Tovább ütötte a fejét, majd a földön fekvő sértettet nagy erővel rugdosni kezdte a fején, nyakán, mellkasán, hasán, majd a nyakára lépett.

A hajléktalan a helyszínen életét vesztette.  A fiú elvette a táskáját és a mobiltelefonját, majd magára hagyta az áldozatát. Ezután egy presszó kerthelyiségében lévő padon felkeltett egy másik hajléktalant, közölte vele, hogy magánterületen tartózkodik, menjen el. Az álmából ébredt hajléktalan szitkozódni kezdett, erre a fiú megfogta, kiráncigálta a padok közül, egészen a presszótól 20 méterre lévő 4 lépcsőfokig.

Ezután ököllel ütni kezdte a fejét, testét, majd többször is combon rúgta. Ettől a hajléktalan a földre esett. A tini a földön fekvő hajléktalan fejét ököllel tovább ütötte, majd testszerte, nagy erővel megrugdosta. F.V.B. szintén meghalt. A fiú lehúzta cipőit, azokat magával vitte, a lakásukhoz tartozó lépcsőházban kicserélte a saját cipőjét az áldozata cipőire, bement a lakásba, ahol evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni.

A táblabíróság szerint a fiú „mérhetetlen közönyt tanúsított áldozataival szemben” a bűncselekmény után. Mindezek nyomán úgy értékeltek, hogy M. Apolló személye olyan nagyfokú veszélyt jelent a társadalomra, ami a legszigorúbb büntetés kiszabását indokolja. Ezért 15 év szabadságvesztésre ítélte a fiatalkorú gyilkost.

Az elsőfokú és másodfokú bíróságok az ítéletben megállapították, hogy egyedül követte el a bűncselekményeket, annak nem volt elkövetője a „Maci”-ként megjelölt személy, akit a bíróság az eljárásban tanúként hallgatott ki. Ezért az ítélet jogerőre emelkedését követően az ügyészség hivatalból hamis vád miatt is vádat emelt a fiúval szemben.

A korábban 15 évre ítélt kamasz beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért őt a bíróság egy év szabadságvesztésre ítélte. Az végzést az ügyész, a fiú és a védő is tudomásul vette, így az jogerőssé vált.

Fotó: rendőrség

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.