Belföld

Negyvenöt embernek intézett jogosítványt pénzért egy vecsési házaspár

Közokirat-hamisítás és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy vecsési házaspár és negyvenöt bűntársa ellen, mert a házaspár Kecskeméten negyvenöt embernek segített abban, hogy jogosulatlanul magyar vezetői engedélyhez jussanak.

A házaspár férfi tagja 2017 januárja és augusztusa között pénzért segítséget nyújtott az őt megbízó, jellemzően romániai származású vagy állampolgárságú személyeknek ahhoz, hogy Magyarországon úgy jussanak illegálisan vezetői engedélyhez, hogy egyébként nem feleltek meg a jogszabályi feltételeknek.

A férfi a segítségnyújtás során időpontot szervezett a kecskeméti okmányirodában, hamis orvosi alkalmassági véleményt és hamis külföldi vezetői engedélyeket intézett azért, hogy a megbízói azokat magyar vezetői engedélyekre tudják honosítani. A hamis iratokat az okmányirodában adta át a megbízóinak, hogy azokat felhasználják az ügyintézés során. A megbízók döntő többsége esetében a férfi nyújtott segítséget.

A férfi felesége ugyanezzel a módszerrel öt külföldinek segített illegálisan magyar vezetői engedélyt szerezni. A közokirat-hamisító házaspár szükség esetén meghatalmazás segítségével személyesen is eljárt az okmányirodában, de volt olyan is, hogy tolmácsként működtek közre az ügyintézés során.

A nő 2017 áprilisában saját magának is szerzett jogosulatlanul jogsit úgy, hogy egy hamis holland vezetői engedélyt honosíttatott. A házaspár összesen 45 személynek segített abban, hogy jogosulatlanul magyar vezetői engedélyhez jussanak és a férfi a megbízóktól kapott összegekből több mint 2,8 millió forinttal gazdagodott.

A szabadlábon lévő vádlottak közül a járási ügyészség a házaspár férfi tagját 39 rendbeli közokirat-hamisítással és 1 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, feleségét pedig 6 rendbeli közokirat-hamisítással vádolja. A negyvenöt megbízónak is közokirat-hamisítás miatt kell felelnie a bíróság előtt.

A járási ügyészség felfüggesztett börtönt kért a házaspárra azzal, hogy a házaspár férfi tagjával szemben a gazdagodása erejéig vagyonelkobzást is el kell rendelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik