Belföld

Tűzoltó készülék ellenőrzésre hivatkozva verték át a fővárosi és a balatoni vendéglátósokat

Csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fonyódi Járási Ügyészség egy debreceni férfi ellen, aki Budapesten és több Balaton parti településen azzal ejtette tévedésbe a különböző üzletek és vendéglátóhelyek alkalmazottait, hogy magát tűzoltó készülékek ellenőrzésére jogosult vállalkozónak adta ki és szolgáltatásáért kisebb összegeket számolt fel.

A 39 éves férfinak tavaly márciusban nem volt se munkája, se jövedelme, ezért elhatározta, hogy porral oltó tűzoltó készülékeket fog ellenőrizni, bár erre szakképesítéssel és engedéllyel nem rendelkezett.
Márciusban egy fővárosi dohányboltban próbálkozott először, ahol a gyanútlan alkalmazott a színlelt ellenőrzésért kért 12 ezer 500 forintot kifizette neki, amiről a csaló egy ismeretlen módon megszerzett hamis számlát állított ki és adott át részére.

A férfi májusban egyéni vállalkozóként regisztráltatta magát, így már legálisan tudott számlatömböket vásárolni, amik felhasználásával júniusában és júliusában 25 alkalommal csapta be a dohányboltban, kisebb üzletekben, csárdában, kávézókban, hotelekben dolgozókat, akiktől 5.000,-Ft-tól 22.500,-Ft-ig terjedő összegeket kért.

A férfi a letartóztatásáig több mint félmilliós kárt okozott a sértetteknek, amit teljes egészében saját szükségleteire fordított. Az ügyészség két év börtönt és 3 év közügyektől eltiltást kért a férfira arra az esetre, ha már az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik