Belföld koronavírus

Kétszáz órát dolgoztak, mégis alig több mint 100 ezer forint az ápolók fizetése a János kórház Covid-osztályán

Hiába várták a Szent János Kórház koronavírus-osztályának ápolói a 180 százalékos bért, áprilisi munkájukért a legtöbbjük lehetetlenül kevés fizetést kapott. A legrosszabbul azok jártak, akik márciusban két hét karanténba kényszerültek.

Kővé dermedt, amikor meglátta az áprilisi fizetéséről kapott SMS-t az a 24.hu-nak nyilatkozó ápoló, aki a Szent János Kórház Covid-osztályán dolgozik. Az intézmény százezer forintot alig meghaladó összeget utalt át munkájáért, miközben több mint kétszáz órát dolgozott a koronavírussal fertőzött betegek között, talpig védőfelszerelésben.

Láttuk a fizetés megérkezéséről szóló banki értesítést, az azon szereplő pontos összeget csak azért nem írjuk le, mert abból azonosítható lenne, kiről van szó.

Az ápolót azért is döbbentette meg az összeg, mert kollégáihoz hasonlóan számított az ígért 180 százalékos bérre, amit egyelőre nem kaptak meg. Úgy tudjuk, az áprilisi munkáért járó fizetések az osztályon nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

A kórház Covid-osztályára több helyről csoportosítottak át ápolókat és orvosokat. Ők májusban az alapfizetésüket kapták meg, nem az ígért 180 százalékos bért.

A legrosszabbul azok jártak, akiknek márciusban két hetet karanténban kellett tölteniük. A lapunknak nyilatkozó ápolót március 13-án küldték karanténba, miután az osztályra egy fertőzött beteg került. Akkor szinte minden ápolót és orvost két hét karanténra köteleztek arról az osztályról, volt, aki hazamehetett és otthonában, de akadt olyan is, akit a Kútvölgyi Kórházban különítettek el 14 napra. Forrásunk a karantén leteltével kezdett dolgozni a kórházban kialakított Covid-osztályon. Azt az ígéretet kapta, hogy 100 százalékos táppénz jár az önhibáján kívül kialakult helyzetért, és az áprilisi utalásban ez meg is jelent.

A májusi utaláskor derült ki, hogy nem 100, csak 60 százalék jár nekik, ezért a kórház a különbözetet levonta. Mivel ápoló forrásunk – és több kollégája – bruttó 300 ezer forintnál kisebb alapfizetéséhez a pótlékokat sem csapták hozzá, megdöbbentően alacsony összeg érkezett a számlájukra. Érdeklődésére, hogy miért nem kapta meg a pótlékokat és a túlórapénzt, azt a választ kapta a kórháztól, hogy a következő havi fizetésével utalják majd, utólag, ahogy az ígért 180 százalékos fizetést is.

Vizsgálják, jár-e a teljes táppénz

A táppénzzel kapcsolatos megkeresésünkre a Szent János Kórház a különbözet levonását ugyan nem cáfolta, de azt írta, a 100 százalékos táppénzre való jogosultság megállapítása a kórháztól független, arról országosan egységesen az egészségbiztosítási törvény rendelkezik. „Függetlenül attól, hogy a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben vagy egyéb okból következik be a keresőképtelenség, a táppénz számfejtésének gyakorlata ugyanaz: első körben a munkavállaló havi bérének 60 százaléka kerül kifizetésre. Amennyiben a hatóság a beérkezett dokumentumok alapján lefolytatott vizsgálata keretében megállapítja, hogy a foglalkozási megbetegedés jogszabályi feltételei fennállnak, az állam gondoskodik a különbözet kifizetéséről. A jogosultság attól függetlenül fennáll, hogy a munkavállaló a karantén idején megfertőződött-e az új típusú koronavírussal, vagy sem” – írta az intézmény. Válaszuk szerint munkatársaik e gyakorlatnak megfelelően benyújtották táppénzkiegészítési igényüket, várják a hatósági vizsgálat eredményét.

Sokan kerültek nehéz helyzetbe

Az ápoló arról számolt be, hogy a hasonlóan alacsony fizetést kapó kollégái között nagy a felháborodás. Remélték, hogy hónap közepén mégis elutalják majd nekik a pótlékokat, de ez nem történt meg, így sokan nehéz helyzetbe kerültek a hó vége felé.

Pedig már csak azért is megérdemelnénk a nagyobb fizetést, mert egész nap a védőfelszerelésben dolgozunk, ami nem egyszerű

– fakadt ki az ápoló, aki elmondta, a maszkon kívül védőszemüveget, az egész arcot védő pajzsot, két kesztyűt és overallt viselnek az osztályon, ahol a dolgozók nemcsak a jövő havi, reményeik szerint a pótlékokkal és a 180 százalékos bérrel megnövelt fizetést várják, hanem a korábban beígért bruttó 500 ezer forintos juttatást is. Utóbbiról Kásler Miklós miniszter a Demokratának adott interjúban azt mondta, várhatóan nyáron, a Semmelweis-napi megemlékezések környékén kapják meg az egészségügyi dolgozók.

Korábban az Index kérésére a Szent János Kórház megerősítette, hogy a javuló járványhelyzettel és a dolgozókra háruló kevesebb teher miatt a 180 százalékos szintről 150 százalékra visszavágták a koronavírusos betegeket ápolók óradíját. Arról pedig a Népszava írt, hogy sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik, nem tudtak másod-, illetve harmadállásokat vállalni.

Kiemelt kép: A budapesti Szent János Kórház Covid-osztálya. Fotó: MTI /kormany.hu /Árvai Károly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik