Belföld

Mindenkit elszállítottak a röszkei tranzitzónából

Hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból, a fogvatartott körülbelül 300 embert, nagyrészt kisgyerekes családokat a hatóságok átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra – írja a Magyar Helsinki Bizottság.

A jogvédő szervezet üdvözöli, hogy a kormány megszüntette az átlagosan majdnem egy évig tartó jogellenes fogvatartást, eleget téve az Európai Unió Bírósága múlt heti ítéletének, amely kimondta, hogy a magyar menekültügyi szabályozás az uniós joggal összeegyeztethetetlen. Hozzátették, most az a feladatuk, hogy jogi tájékoztatást nyújtsanak a szabaduló embereknek, mi vár rájuk az új táborokban és milyen magatartási szabályokat kell betartaniuk az új helyszíneken. Abban is segítik majd őket, hogy lehetőséget kapjanak arra, hogy a hatóság végre megvizsgálja a menekültügyi kérelmeiket – írta a szervezet.

Az uniós bíróság a többi között azt mondta ki, jogellenes őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a röszkei tranzitzónában, hiszen semmilyen irányban nem hagyhatták el önkéntesen a zónát. Az uniós irányelv értelmében a tagállamok ugyan őrizetbe vehetik a határaikra érkező menekültstátuszt kérelmezőket, az őrizet hossza azonban nem haladhatja meg a 28 napot, utána biztosítani kell a belépést és gondoskodni a menedékkérők elhelyezéséről.

Az ügy előzménye az volt, hogy két – Szerbián keresztül Magyarországra érkező – iráni, illetve két afgán állampolgár menedékérelmét 2019 elején a magyar hatóságok elutasították, mivel megítélésük szerint biztonságos tranzitországon keresztül érkeztek hazánkba. A szerb állam azonban megtagadta a visszafogadásukat, így a magyar hatóságok elrendelték hazatoloncolásukat, és a röszkei tranzitzónát jelölték ki ideiglenes szállásukként. Az érintettek keresetet indítottak, mondván, elszállásolásuk feltételei az EU befogadási irányelve értelmében jogellenes őrizetnek minősülnek. Az uniós testülethez az ügyben Magyarországon eljáró Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden még azt mondta: a kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar alkotmánnyal. Hasonlóan nyilatkozott Németh Szilárd honvédelmi államtitkár is.

Ehhez képest Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felszámolja a tranzitzónákat, és csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani. Elmondta, az a négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. A Miniszterelnökség vezetője megjegyezte, Magyarország köteles betartani az ítéletet, noha nem értenek egyet azzal.

Kiemelt kép: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik