Belföld

Nem lesz kötelező, de ingyenessé tenné az örökbefogadói tanfolyamot Novák Katalin

Novák Katalin családügyi államtitkár módosító indítványt nyújtott be a kormány törvényjavaslatához, azt kezdeményezve, hogy a jövőben ingyenes legyen az örökbefogadói tanfolyam. Szerinte így egy házaspár 120-160 ezer forintot takaríthat meg, és senkinek nem kell anyagi okokból lemondania az örökbefogadói tanfolyam elvégzéséről.

A kormány a múlt héten terjesztette elő az örökbe fogadás szabályainak egyszerűsítését. Ennek része, hogy a jövőben nem lenne kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése a jelentkezőknek, és fél év helyett már három hónap után örökbe fogadható lesz a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő fiatal, ha a szülei nem keresik vele a kapcsolatot.

Novák javaslata tehát azokra vonatkozik, akik önként úgy döntenek, hogy szeretnének tanfolyamra járni az örökbefogadás előtt. A módosító javaslat szerint 2018-ban 1141 házaspár és 173 egyedülálló örökbe fogadni szándékozó végezte el a tanfolyamot, amelynek költsége 60-80 ezer forint fejenként. Így a költségvetés körülbelül 180 millió forinttól eshet el. A tanfolyamokat három civil szervezet és tíz területi gyermekvédelmi intézmény szervezi.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik