Belföld koronavírus

Az egészségügyi reformról beszélt Pintérrel az orvosi kamara elnöke

Kincses Gyula szerint a járvány után olyan egészségügyi rendszer kell, amely képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Az egészségügy átalakításáról tárgyalt múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével. Kincses Gyula az InfoRádióban azt mondta, az egyeztetésen arról volt szó, miként lehet a rendszert átalakítani a koronavírus-járvány okozta válság után úgy, hogy korszerű szerkezetben, költséghatékonyan, igazságos, minőségi ellátást nyújtson, és tudjon reagálni új helyzetekre.

A Magyar Orvosi Kamara szerint összehangolt lépések kellenek az egészségügyi ellátórendszer átfogó reformjához. Rendezni kell az ágazat dolgozóinak bérét, kivezetni a hálapénzt, biztosítani a szervezeti átláthatóságot. Kincses Gyula úgy fogalmazott,

egy jobban szervezett, tisztázott feladatú, tisztázott betegutakra épülő egészségügy kell.

A MOK szerint abban a lakosságközeli, megerősített járóbeteg-központok adnák az ellátás zömét, a kórházaknál a regionális centrumok erősödnének, speciális ellátások biztosításával.

A kamarai elnök szerint az egészségügyi dolgozókat akkor lehet Magyarországon tartani, ha rendezik bérüket. Ezt a szintet az osztrák bérek 50 százalékában határozták meg – tette hozzá. A szakember megismételte a bérek rendezésével párhuzamosan a rendszerből ki kell vezetni a hálapénzt.

Szükség van transzparens, átlátható szakmai szabályokra, egy korszerűbb, fenntarthatóbb szerkezetre.

Kincses Gyula szerint a paraszolvencia rendszer konzerválja az ellátórendszer rossz működését, belső feudális viszonyait, ezért azt be kell tiltani.

A kamara elkészítette jelentését a hálapénzről Pintér Sándornak
A kamara szerint nagyon káros, de megfelelő bérek nélkül nincs esély a felszámolására.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik