Belföld koronavírus

Egy hónap alatt 50 ezerrel több regisztrált munkanélküli lett

Míg a március 20-i zárónapon 281 ezer regisztrált munkanélkülit tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, addig az áprilisi zárónapon, vagyis április 20-án már körülbelül 330 ezerre nőtt ez a szám – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Vagyis egy hónap alatt durván 50 ezerrel nőtt a kormányablakoknál jelentkezett és regisztrált álláskeresők száma.

Mivel februári fordulónapon 264 ezer regisztrált álláskereső volt, így két hónap alatt 66 ezerrel nőtt a számuk. (Ez csak a regisztráltak száma. Lehetnek olyanok, akik bár elveszítették munkájukat, nem jelentkeztek az NFSZ-nél. Lehetnek olyanok is, vállalkozói formában dolgozók, akik nem jogosultak álláskeresési támogatásra.)

Mindez úgy következett be, hogy a kormány bértámogatási programot indított, és eddig 100 ezer munkahely megőrzéséhez járult ezzel hozzá, 7200 cég igényelte az apanázst. Ebből hat olyan cég van, amely ezernél több dolgozót foglalkoztat.

Indulni fog a napokon belül egy munkahelybővítő kormányzati program is, a keretösszeg 70 ezer új munkahely létrejöttét segítheti, mondta Bodó. Ennek keretében az állam 6 hónapon át az újonnan felvett dolgozó esetén havonta maximum 200 ezer támogatást ad (a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó után), ezért cserébe azt kéri az állam, hogy a 6 hónapot követően legalább még 3 hónapig foglalkoztassa a cég a támogatással érintett alkalmazottat. A támogatás feltétele még, hogy a cégnél az állományi létszámot tartsák meg (vagyis nem lehet lecserélni a régi dolgozót az új dolgozóval.)

Éberség

Az aktív fertőzöttek 45 százaléka van Budapesten – tájékoztatott Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A gyógyultak 46 százaléka, az elhunytaknak pedig a 62 százaléka budapesti.

Tegnap újabb egészségügyi szolgáltatások indultak el. A tapasztalat az, hogy több intézményben tumultus alakult ki – mondta Müller. Arra kérte ezért az embereket, hogy – ahogyan a szabály szól -, kérjenek időpontot a vizsgálatok előtt, csak így mehetnek ugyanis kezelésre. Ez nemcsak a kórházakra, más egészségügyi intézményekre vonatkozik, hanem a háziorvoshoz is úgy lehet menni, ha időpontot kért a páciens.

Bár rendkívül jól alakulnak a számok, de meg kell őrizni éberségünket és a fokozatosságot – fogalmazott a tiszti főorvos.

Ha valaki háziorvosát kívánja felkeresni, akkor nem kell neki koronavírus-tesztet csináltatnia előtte, ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, tehát ha egészségesnek, jól érzi magát és a kérdőív is ezt támasztja alá, amit ki kell tölteni.

Hétfőn kinyithattak a játszóterek. Kell-e a gyerekét elkísérő felnőttnek maszkot hordania a játszótéren? Müller szerint elég, ha távolabb ülnek egymástól a padon a felnőttek, jogszabály nem is írja elő a maszk viselését.

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogy előfordult több esetben, hogy nem engedték vásárolni a kisgyerekét magával vivő szülőt boltban, mert a gyereken nem volt maszk. Müller szerint a gyerekek nem kitettek a fertőzésnek, és a 6 év alatti gyerekre nem szabad rákényszeríteni, hogy hordjon maszkot.

Szlovákiába, Horvátországba könnyebb lesz menni

Változás lesz a határellenőrzésben: május 21-től Szlovákiába is lehet utazni 24 óránál rövidebb időtartamra házi karantén nélkül – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Horvátországba pedig nem csak ingatlantulajdonosként lehet belépni, hanem például azért is, mert le van ott foglalva szállás.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik