Belföld

Napokig ingyen foglalt el 29 ezer négyzetméternyi közterületet a Red Bull Air Race, feljelentés lett belőle

A Red Bull Air Race rendezvénysorozat közterület-használati díjának elengedésével a számítások szerint 135 millió forinttal károsította meg 2015 és 2018 között az előző önkormányzati vezetés a Budavári Önkormányzatot – jelentette be V. Naszályi Márta polgármester az Index tudósítása szerint.

Az I. kerületi önkormányzat ezért hűtlen kezelés gyanúja miatt tesz feljelentést.

A következők derültek ki a rendezvény dokumentációjából:

  • Az előző polgármester, a fideszes Nagy Gábor Tamás vezette Budavári Önkormányzat magánrendezvényként engedélyezte a Red Bullt Air Race-t, mégis 90 százalékos közterület-használati kedvezményt biztosítottak számukra, arra hivatkozva, hogy ez egy közcélú rendezvény.  Ezért árusításra és a parkolóhelyekre is alacsonyabb díjtételt szabtak ki.
  • A Red Bull minden alkalommal öt napra kért, ehhez képest minden évben csak két napra kapott engedélyt. Tehát három napig ingyen foglaltak el minden évben 29 ezer négyzetméternyi közterületet.
  • A négy alkalom közül háromszor nem kellett kérnie közterület-használati kedvezményt a Red Bull Air Race-nek, mert azt automatikusan megkapta a Nagy Gábor Tamás által vezetett önkormányzattól.

A Red Bull Air Race-re ugyan már 2019-ben sem adott engedélyt a főváros, de V. Naszály Márta elmondta, hogy más kereskedelmi célú rendezvényre sem adnak hasonló kedvezményt.

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik