Belföld koronavírus

Müller Cecília: csak egészségügyi nyilatkozattal lehet nyári táborba menni

Fónagy János államtitkár az operatív törzs hétfő délelőtti tájékoztatóján elmondta: a tavalyi rezsiutaványok 97 százalékát használták fel a nyugdíjasok a gáz-és villanyszámláik kifizetéseire. 2020 május 31-ig lehet felhasználni az átvett utalványokat, azonban a határidő utolsó napja hétvégére esik. A beváltásra csak a postákon van lehetőség, az összeget kiegészíteni kizárólag készpénzzel lehet.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a hétfő reggel közölt adatokat: beazonosított fertőzöttek száma az előző naphoz képest 26 fővel emelkedett, így jelenleg 3535 fő, az aktív fertőzöttek száma 1673 személy. Az aktív fertőzöttek aránya módosult: 568 főt ápolnak kórházban, míg nemrégiben még az aktív fertőzöttek fele szorult kórházi ápolásra. 46 személyt kell lélegeztetni.

A vírus még mindig jelen van, résen kell lenni, be kell tartani a higiéniai és járványügyi szabályokat — mondta Müller Cecília. Az 1673 főből  759-an Budapesten vannak, vidéken, az összes többi megyében 915-en vannak. Az elhunytak 62 százaléka Budapesten regisztrált áldozat. A járvány során regisztrált 3535 fő százezer lakost figyelembe véve 100 ezer lakosra országosan 36 fertőzött jut. Ugyanezt követve Budapesten 100 ezer főre 95, Fejér megyében 85,9, Zala megyében 83,4, Pest megyében 37,2 megbetegedés jut.

Hétfőtől az egészségügyi szolgáltatások újabb köre elérhető, egyebek mellett visszavezetik az elektív, tehát a tervezhető beavatkozásokat, fokozatosan visszavezetik a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatokat. Fontos, hogy telefonon előzetesen be kell jelentkezni.

A nyári táborokkal kapcsolatban kiemelte: csak egészséges gyerekek és személyzet vehet részt azokon. A részvételhez egy igazolást, nyilatkozatot kell aláírnia a szülőnek (illetve felnőtt esetén önmagának), hogy a gyerek egészséges. 300 fő fölötti táborban kötelező a helyben lévő orvos biztosítása. Ha valaki a táborban betegszik meg, elkülönítőben kell vigyázni rá, védőfelszerelésben. Érdemes szabadtéri programokban gondolkodni.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: március 28-a óta összesen 51 ezer szabálysértést észleltek.

A sajtó kérdéseire elhangzott:

  • A hagyományos fertőtlenítési módok mellett kiegészítő kezelésként lehet használni az UV-lámpákat, de eszközfertőtlenítésre csak az eszközfertőtlenítő szerek megfelelőek.
  • A koronavírus miatt felszabadított kórházi ágyak visszavezetésével kapcsolatban elhangzott: az ágyak egyharmadát visszaadják a tervezhető beavatkozások számára. Fokozatosan adják vissza az ágyakat, mondta Müller Cecília.
  • Ha valakiről most derül ki, hogy koronavírusos, 14 napos házi karanténba kerül, ha jó az egészségügyi állapota vagy enyhe tüneteket mutat.
  • Az idősebb rokonokkal is lehet már találkozni, de a tömegközlekedési eszközökön be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és csak egészséges személy találkozhat időssel.
  • Nem lehet arra pontos választ adni, hogy reális-e augusztusban zenei fesztiválokat, tömegrendezvényeket tartani. Ha engedi a járványügyi helyzet, nem fogják megakadályozni.
  • A WHO regionális igazgatója szerint télen visszatérhet a koronavírus, ráadásul az influenza-járvánnyal egyidőben. Müller Cecília szerint ez helytálló, a járványügyi helyzetet fenntartják. A tisztifőorvos szerint ez is egy lehetséges forgatókönyv, résen kell lenni, ezért tartják fenn az intenzív ágyak egy részét is.
  • Nem lehet egyetlen, egyértelmű számmal megmondani, hogy mi az a mutató vagy esetszám, aminél újra korlátozásokat kell bevezetni.
  • A járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozónak lett pozitív a koronavírus-tesztje, jelenleg 264-en betegről tudni.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik