Belföld koronavírus

Névvel vállalja egy aneszteziológus, hogy a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére

A Magyar Hang már írt róla, de a Szeged.hu által észrevett posztban most névvel is vállalja Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, hogy a koronavírus elleni védekezéshez központilag, Kínából beszerzett lélegeztetőgépek nem ilyen betegségek kezelésére szolgálnak.

A hosszú posztban Lovas azt írja,  a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép egy olyan eszköz, melyet egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki, miközben a termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása. A termék egyértelműen non-invazív lélegeztetésre alkalmas csak.

A szakmai vélemények továbbra is megoszlanak arról, hogy a COVID-19 beteg lélegeztetésében a non-invazív lélegeztetésnek hol a szerepe. Vannak betegek, akik alkalmasak erre, ez biztos. Erről én most nem szeretnék írni. Viszont egyértelmű, hogy jelentős részük invazív gépi lélegeztetésre szorul, Olaszországban, a legutóbbi vizsgálatok szerint, az intenzív osztályokra kerültek 90 százaléka.

– írja Lovas. Az invazív lélegeztetés során, a szájon keresztül, a légcsőbe vezetett tubuson keresztül gépi lélegeztetik a beteget. A ResMed Lumis 150 készülék erre nem alkalmas.

Összességben elmondható, hogy a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas. Ezt erősíti, hogy azon munkatársaim, akik intenzív osztályon dolgoznak, gépi lélegeztetéssel rendszeresen foglalkoznak, azok ugyanígy vélekednek.

– állítja az orvos.

Csak egy lélegeztetőgép II.A napokban számos sajtótermékben megjelent, hogy bizonyos kórházak intenzív osztályai ResMed…

Közzétette: András Lovas – 2020. május 15., péntek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik