Belföld

Többek között Mérő Lászlót is zsarolta egy Wikipédia-felhasználó

Mérő László tett bejelentést, hogy egy felhasználó pénzért ajánlotta fel, hogy megírja a róla szóló Wikipédia-szócikket, majd újabb és újabb feltételeket szabott. A zsaroló a vádak szerint egyre több pénzért cserébe ígérte meg, hogy befejezi a szerkesztést. A matematikus májusban kért segítséget a Wikipédia adminisztrátoraitól, hogy egy felhasználó arra tett neki ígéretet, hogy „szócikkeit feljavítja és létrehozza”, de a munkát nem végezte el, újabb összegeket kért, megzsarolta az érintettet – írja az Index.

Az ügyet a Wikipédia egy külön oldalon részletezte, és mint írják, az azóta az oldal szerkesztésétől eltiltott felhasználó nem egyedül Mérő Lászlót zsarolta, hogy a kifizetésig nem fejezi be az elvállalt feladatot.

Mérő László szócikkén ez egyértelműen tetten érhető volt: egy félbehagyott, egymásnak ellentétes információkat tartalmazó szócikket hagyott a felhasználó maga után

– írták.

Mérő mellett Görög Ibolyától is több pénzt kért a felhasználó, de a protokollszakértő ettől elzárkózott, itt elvileg zsarolás nem történt. Több művész és tudós szintén az érintettek között lehet. A Wikimédia Magyarország Egyesület nem tesz feljelentést, de arra biztatta a sértetteket, hogy ők nyugodtan tegyék meg. Mérő László jelezte, hogy szívesen felvenné a kapcsolatot a többiekkel, hogy együtt lépjenek fel a zsaroló ellen.

Kiemelt kép: Zih Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik