Belföld koronavírus

Ez ám a szerencse: fideszes vezetésű településeknek jut kormányzati támogatás

Az elmúlt hetekben több olyan eset is napvilágra került, hogy ellenzéki vezetésű budapesti kerülettől hány százmillió vagy milliárdos nagyságrendű összeget vont el a kormányzat a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Gödtől a sokmilliárdos iparűzési adót vonják el, és már a parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely a jellemzően fideszes vezetésű megyei önkormányzatokhoz irányítja a nagyobb, 5 milliárdos vagy afeletti beruházások esetén a településen képződő iparűzési adót – ezt eddig a települések kapták meg.

Vannak azonban szerencsés települések. Ilyennek mondhatja magát Kisvárda, Szikszó, Ács, Tarhos és Pócspetri. Nemrég a kormány összesen 1,2 milliárd forintot adott ennek az öt településnek. (A legtöbbet Kisvárda kapja, közel 440 millió forintot.) Mi a közös bennük? Nagy részük fideszes vagy a Fidesz által támogatott vezetésű önkormányzat – derül ki a Népszava cikkéből.

A PM országgyűlési képviselője, Tordai Bence rá is kérdezett a támogatás okára, és Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára, egyben országgyűlési képviselő válaszolt is:

A koronavírus-járvány okozta helyzetben különösen fontos az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának megőrzése, az alapvető feladatot ellátó intézmények biztonságos üzemeltetése, illetve azon beruházások támogatása, amelyek eredményeként munkahelyek jönnek létre.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. május 2. Az Országgyûlés ünnepi ülésének végén Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Kósa Lajos, az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke (b), Kövér László házelnök (b3), Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b4) beszélget, jobbra Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselõje 2020. május 2-án. Harminc évvel ezelõtt alakult meg a rendszerváltás utáni elsõ szabadon választott Országgyûlés. A négy évtizedes pártállami idõszak után 1990. március 25-én és április 8-án rendezték meg az elsõ szabad, többpárti parlamenti választásokat. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik