Belföld

Az aszfaltozásért felelős miniszteri biztos panziója előtt aszfaltoznak állami pénzből

Igazán szerencsésnek mondhatja magát a Fidesz országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf. Családi cége két éve 50 millió forintos uniós támogatást kapott egy badacsonytomaji panzió felépítéséhez, a nyitás előtt pedig az állam adott majd' félmilliárdot a településnek, amiből a birtokhoz vezető utat is leaszfaltozzák.

Szatmáry Kristófot, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi államtitkárát, fideszes országgyűlési képviselőt 2018 nyarán nevezte ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője miniszteri biztossá. A budapesti útépítési program koordinálása a feladata, vagyis azért felel, hogy a fővárosban leaszfaltozzák a megmaradt földutakat. Jelenlegi megbízatása június végéig szól.

A kereskedőként elhíresült Szatmáry család az elmúlt évtizedben Badacsony környékén vásárolt szőlőterületeket, egy ideje már borokat is forgalmaz. A borászatot Badacsonytomaj fölött, a hegyoldalon kezdték kiépíteni.

A politikus két éve, a biztosi kinevezésével szinte egy időben uniós támogatást nyert el a beruházáshoz. A Szatmáry tulajdonában álló Nimfeum Kft. 49,6 millió forintot kapott arra, hogy pincészete mellé egy panziót is kialakítson. A pénzből a politikus az építkezés költségeinek több mint 40 százalékát fedezhette. A beruházást lebonyolító cég weboldalán megtalálható mind a borászat, mind a területen korábban álló épület elbontása után felhúzott panzió látványterve.

A Nimfeum Kft. a honlapján azt ígéri, hogy a Villa Salve névre keresztelt szálláshelyet hamarosan meg is nyitják a látogatók előtt.

Ehhez pont jókor jön, hogy a kormány tavaly novemberben döntött arról, hogy költségvetési átcsoportosítással 465 millió forint támogatást ad Badacsonytomaj önkormányzatának útrekonstrukciós célokra. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a támogatás az aszfaltozáson és a támfaljavításokon kívül a vízvezetékrendszer felújítására is felhasználható.

A központi forrásból érkező pénzből azt a néhány kisebb forgalmú külterületi utat javítják fel, amelyeken Szatmáryék birtokához, valamint a Ranolder-villához lehet eljutni. Ez utóbbi korábban a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. tulajdonában volt, de – mint beszámoltunk róla – nemrég Rákay Philip érdekeltségébe került.

A rekonstrukció a Badacsony oldalában futó, eddig bazaltkővel borított Bogyay út mellett néhány keskeny, helyenként szilárd burkolattal sem rendelkező útszakaszt érint.

Fejlesztési céljainkat nem aszerint válogatjuk, hogy vannak a településen tehetős vállalkozók, politikusok

– közölte Badacsonytomaj polgármestere, amikor azt kérdeztük, miért pont a Szathmáry birtokhoz vetető kis forgalmú utat rehabilitálják, holott a város belterületén is akad javításra szoruló útszakasz. Krisztin N. László szerint a hegyoldalban vízszintesen húzódó utak felújítása a kikötő és a hegytető közötti Kisfaludy út fejlesztéséhez kapcsolódik, és azt célozza, hogy lehetővé tegyék „a hegy derekán lévő szőlőterületek, természeti és épített értékek bemutatását”.

A polgármester azt is elárulta, hogy az elmúlt években többször is pályáztak a Belügyminisztériumhoz, de az elmúlt tíz évben csak egyetlen, 11 millió forintos összeget sikerült nyerniük, amihez ráadásul 5 millió forint önrészt kellett biztosítaniuk. Hozzátette: sajnálja, hogy egyes önkormányzatoktól a járványhelyzetre hivatkozva megvontak korábban megítélt támogatásokat, de úgy érzi, az önkormányzat ezért a pénzért megharcolt. A Belügyminisztérium a 24.hu megkeresésére azt írta, a Balaton-parti településnek a múlt év végén folyósították is az összeget.

Frissítés

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, a Budapesti Útépítési Program miniszteri biztosa a cikk megjelenése után azt írta, hogy a kormányzati megbízatása a főváros területére korlátozódik, így nincs köze a Veszprém megyei település infrastrukturális fejlesztéseihez. A Badacsonytomajnak megítélt támogatás ügyében a Belügyminisztérium volt az illetékes. „Bár Budapesten mindent megteszek a földutak eltüntetéséért, miniszteri biztosként nem lettem az aszfaltozás megszállottja. Mi a borkészítés hagyományaiért és a természet közelségéért választottuk Badacsonytomajt.”

Kiemelt kép: H. Szabó Sándor /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik