Belföld koronavírus

Felfüggesztett börtönt kértek egy nógrádi férfira rémhírterjesztés miatt

Köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 22 éves nógrádi férfival szemben, mert azt híresztelte, hogy a szomszédos település az új koronavírus-járvány epicentruma.

A vád szerint a fiatal férfi átszerkesztette a számítógépén egy hírügynökség cikkét és annak fejlécét használva azt a látszatot keltette, hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus „epicentruma”, így aki teheti, ne menjen az utcára. A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.

A férfi az átírt cikket telefonjával továbbította a szomszédos faluban élő ismerősének, aki az általa valósnak hitt hírt tovább küldte másoknak is, így a valótlan információ néhány óra alatt elterjedt a neten. Az ügyészség tájékoztatása szerint a lakosságban kialakuló ijedtség és az esetleges pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi oldalán, illetve hivatalos weboldalán.

Az elkövető tudomással bírt arról, hogy az általa szerkesztett, és az interneten továbbított hír valótlan: az általa megjelölt kórházban nem dolgozott olyan nevű orvos, mint akire cikkében utalt, továbbá koronavírus megbetegedésben szenvedő beteg sem volt ekkor még Nógrád megyében. Az ügyészség felfüggesztett börtönt kért a fiatal férfira.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik